A Méltóságot Mindenkinek Mozgalom felívása – szolidaritási tüntetés április 27-én

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szerdán este agyonlőttek egy roma férfit Tiszalökön. Kóka Jenő éppen munkába indult. Az eddigi hírek alapján lényegében kizárható, hogy bármilyen személyes indok, üzleti vita vagy leszámolás állna a háttérben. Ez már a sokadik ilyen merénylet, és eleddig a rendőrség egyetlen tettest sem volt képes elfogni. Vajon mit érezhet ma bárki, lány vagy fiú, asszony vagy férfi, fiatal vagy öreg, aki történetesen romának született? Vajon miként fekszenek le aludni? Miként küldik holnap iskolába a gyerekeiket?
 

FELHÍVÁS

 

2009. április 27.

 

Jó tizenöt évvel ezelőtt az ausztriai Felsőőrött, a cigánytelep bejáratánál csőbomba robbant és több gyereket megölt. Másnap reggel valamennyi osztrák iskolában egyperces néma felállással emlékeztek meg a tanulók és tanáraik az áldozatul esett roma gyerekekről. Mi sem fordíthatjuk el fejünket e tragédiákat látva. Osztozunk a hozzátartozók gyászában, az áldozatokat saját halottjainknak tekintjük és követeljük a rendőrségtől, hogy minden eszközével azon legyen, hogy a tetteseket kézre kerítse.

Ezért békés megmozdulást szervezünk április 27-én 18 óra és 20 óra között Budapesten, az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székháza előtt, a Róbert Károly körút és a Váci út kereszteződésénél, a Magyar Államkincstár előtti füves területen. Mécsessel, gyertyával rójuk le kegyeletünket az ártatlan áldozatok emléke előtt. Kedves Barátaink, hozzatok magatokkal egy-egy gyertyát a megemlékezésre!

Reméljük, hogy ez a demonstráció is azt jelképezi, hogy mi, különböző származású, társadalmi helyzetű és világnézetű erkölcsi, anyagi és politikai felelősségünk teljes tudatában megmutatjuk: összetartozunk! Méltóságot hát mindenkinek!
 

[popup][/popup]