Abbász: “Zsidó állam, az meg mi?”

Írta: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem hajlandó zsidó államként elismerni Izraelt Mahmúd Abbász palesztin elnök.
 

 

“Zsidó állam, az meg mi? Nevezhetik magukat akárminek, de ezt én nem fogadom el, és nyíltan ki is mondom” – jelentette ki Abbász hétfőn Rámalláhban.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő közölte április közepén az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottjával: kormánya feltételként fogja szabni a palesztin államiságról, a két állam elvén alapuló megoldásról tartandó tárgyalásokhoz, hogy “a palesztinok előbb ismerjék el Izraelt zsidó államként”.

Az annapolisi egyezséget sem az izraeli kormány, sem a Knesszet, vagyis az izraeli parlament nem ratifikálta. Helyette inkább a 2003-as Útiterv nevű béketervet részesítik előnyben.

2007 november végén Annapolisban az akkori amerikai elnök, George Bush közvetítésével jött létre egyezség Ehud Olmert akkori izraeli kormányfő és Mahmud Abbász palesztin elnök között. Az egyezség szerint az izraeli és a palesztin fél megkezdik a tárgyalásokat azzal a céllal, hogy 2008 végéig béke-megállapodást kössenek egymással.

Abbász hevesen bírálta hétfői beszédében Avigdor Lieberman, izraeli külügyminisztert is, aki többszőr is kijelentette nemrég, hogy az új izraeli kormánynak nem kell átvennie az előző kabinet kötelezettségvállalását, amit Annapolisban tett.

Mahmud Abbász és az általa irányított, Nyugaton világinak tartott Fatah ellenőrzi jelenleg Ciszjordániát, miután 2007 nyarán kiszorultak Gázából, ahol vesztesként kerültek ki a rivális Hamásszal hetekig tartó fegyveres összecsapásokból.
 

[popup][/popup]