Kiutasították Csehországból a Ku Klux Klan egykori főnökét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kiutasították Csehországból David Duke-ot, a fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai szervezet, a Ku Klux Klan egykori főnökét. “Duke úr tartózkodási engedélyét visszavontuk. A rendőrség kiutazási vízumot állított ki számára. Éjfélig el kell hagynia Csehországot” – jelentette ki szombaton Katerina Rendlová idegenrendészeti szóvivő.

Forrás: MTI

 

 

A Ku Klux Klan egykori főnöke pénteken délelőtt érkezett Prágába, s délután A fekete sashoz címzett vendéglőben őrizetbe vették. A kihallgatás után szombaton reggel szabadon engedték azzal, hogy éjfélig el kell hagynia Csehországot. A cseh hatóságok Duke-ot azzal vádolják, hogy Csehországban is kiadott könyvében megkérdőjelezi a holokausztot és rasszista eszméket hirdet. Klára Slámová, Duke cseh ügyvédje szerint a könyvnek semmi köze Csehországhoz, s ráadásul a szerző engedélye nélkül adták ki.

A korábban nyilvánosságra hozott értesülések szerint David Duke előadást tartott volna Prágában és Brnóban, de azok időpontját és pontos színhelyét a neonáci szervezők nem hozták nyilvánosságra. Korábban az volt a terv, hogy a Ku Klux Klan volt vezére a prágai Károly Egyetemen is tart előadást. Ezt eredetileg az egyetem engedélyezte is, de később az engedélyt visszavonta, nehogy botrány legyen belőle. A ilyen és ehhez hasonló egyetemi rendezvényekre ugyanis szabad a belépés, így nehéz lett volna megakadályozni, hogy az előadáson esetleg neonácik is részt vegyenek.

A Právo című baloldali lap értesülése szerint David Duke Csehországban rajta van a szélsőséges, nemkívánatos személyek listáján, ezért a hatóságok akár megérkezésekor is letartóztathatták volna, vagy nem kellett volna beengedni az országba.

[popup][/popup]