Hatvanöt éve hurcolták el a hazai zsidóságot

Írta: MTI / Kultura.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan csütörtökön, illetve vasárnap tartanak megemlékezéseket.
 

A budapesti Holokauszt Emlékközpont tájékoztatása szerint intézményükben csütörtökön adják át Az áldozatok arca elnevezésű, a vészkorszak idejének mindennapjaival foglalkozó fotópályázat díjait. A pályázatra beérkezett archív képeken a vészkorszak üldözötteinek életéből láthatók megrázó jelenetek. A holokauszt magyarországi emléknapjához kötődő ünnepségen a diákok és tanárok által felkutatott és írásos magyarázattal ellátott anyagokat értékelik a szakemberek.
 
 A sikeres pályázók történelmi sétán vesznek részt a fővárosi zsidó negyedben, majd műhelymunka keretében megismerik egymás munkáit. Ezután Balogh István helytörténeti kutató ad tanácsokat további munkájukhoz. A díjazottak csatlakoznak az emléknap programjához és emlékfalnál történő mécsesgyújtáshoz is. A rendezvényen beszédet mond Sándor Iván Kossuth-díjas író, és levetítik Az áldozatok arca című archív fotókból álló összeállítást.
 
A holokauszt emléknapon csütörtökön Balatonfüreden beszédet mond Bóka István polgármester, bemutatják Z. Karkovány Judit Hiányjel című könyvét, ezután előadást tart Glatz Ferenc történész és emlékbeszédet mond Olti Ferenc, holokauszt túlélők gyermeke. A Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében a szombathelyi Savaria moziban ugyancsak holokauszt emléknapot tartanak.
 
A Holokauszt Emlékközpont honlapja szerint intézményükben vasárnap a Simon Wiesenthal díjátadó ünnepségen beszédet mond Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke. A laudációt Székely Gábor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke tartja, köszöntőt mond Martinkovits Judit, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója.
 
A Terror Háza Múzeum internetes lapja arról tájékoztat, hogy szabadtéri koncertet szerveznek a holokauszt emléknap alkalmából vasárnap délután. A résztvevőket Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója köszönti, beszédet mond Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Sárközi Mátyás író.
 
Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke és alapítója elmondta: az Élet Menete fáklyás felvonulása vasárnap késő délután a budapesti Bethlen Gábor térről indul és a józsefvárosi pályaudvar lesz a cél. Az emlékezők között lesz Boross Péter volt miniszterelnök, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója, Kardos Péter főrabbi, Zukker Imanuel kántor, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes és ő maga. A művészek között fellép majd Bergendy István előadóművész, zeneszerző, Tordy Géza színművész, Mága Zoltán hegedűművész, Benkő László előadóművész. A hatszázezer magyar áldozat emlékére 600 fehér léggömböt eresztenek az égbe.
 

[popup][/popup]