Nehéz közvetítés

Írta: HVG  - Rovat: Hírek - lapszemle

Nehéz dolga lesz a héten közel-keleti körutat tartó George Mitchellnek, Barack Obama amerikai elnök különmegbízottjának. Újjá kellene élesztenie ugyanis a palesztin állam megalakításáról szóló tárgyalásokat, amelyek Izraelnek a Gázai övezet elleni légi és szárazföldi inváziója nyomán szakadtak meg tavaly decemberben.

Obama múlt heti, törökországi látogatásán nyilvánvalóvá vált, hogy a palesztin állam létrehozása az amerikai külpolitika megkérdőjelezhetetlen pillérét képezi. Az elnök két nap alatt kétszer is hitet tett az önálló Palesztína mellett. Eközben Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő pusztán hallgatással, szélsőjobboldali külügyminisztere, Avigdor Lieberman viszont nyíltan is elutasítja ezt a megoldást. Mitchellnek most legalább a palesztin állam közvetett támogatására kellene rávennie Netanjahut.

E nélkül gyakorlatilag lehetetlen továbblépni a közel-keleti rendezésben, márpedig Obama igencsak eltökéltnek látszik a kérdésben. Ezt nyilatkozatai mellett éppen Mitchell kinevezése is jelzi, hiszen az egykori szenátor az elsők között kapta meg megbízását az új kormányzat kulcsszereplői közül még január végén, és azóta ez már a harmadik látogatása lesz a térségben.
Valójában azonban csak ezután válhat egyértelművé, hogy Washington meddig is hajlandó elmenni az Izraellel szembeni nyomásgyakorlásban. A legfontosabb barométer az lehet, hogy az Egyesült Államok miként viszonyul a ciszjordániai zsidó telepek problémá-jához.

 

[popup][/popup]