Több százezer imakéréstől tisztították meg a Siratófalat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Minden évben turisták milliói látogatják meg Jeruzsálem legszentebb helyét. Régi szokás szerint sokan közülük papírra írják imakéréseiket, összehajtogatva az ősi kövek hasadékaiba dugják, és abban bíznak, hogy Isten meghallgatja imájukat.

Forrás: ATV

 

 

Nem csak a zsidók, hanem a keresztények körében is elterjedt, hogy a Siratófalnál imádkozzanak. A keresztények a bibliai Salamon király templomszentelő imájára hivatkozva hisznek abban, hogy Isten ezen a helyen nemcsak a zsidók, hanem a nemzetek közül valók imáját is meghallgatja.

A Nyugati fal vezető rabbija, Shmuel Rabinowitz szerint azért van szükség a Fal hasadékainak megtisztítására, mert közeledik a húsvét és helyet kell biztosítani az új kéréseknek.

Minden évben kétszer: a zsidó újév és a húsvét előtt gyűjtik össze így a papírcetliket. A papírokat vékony pálcikákkal távolítják el, nagyon óvatosan, hogy meg ne sértsék a köveket.

Még soha nem számolták össze, hogy pontosan mennyi imakérés van a falban, de minden egyes alkalommal, amikor összegyűjtik őket, legalább száz bevásárlószatyor telik meg, és mindegyikben több ezer kérés található. Az összegyűjtött papírokat az Olajfák hegyén temetik el a földbe.

A Siratófal a jeruzsálemi második templom része, amelyet az időszámítás szerinti 70-ben romboltak le a rómaiak.

[popup][/popup]