Németországban újabb neonáci ifjúsági szervezetet tiltottak be

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

Wolfgang Schäuble német szövetségi belügyminiszter betiltotta a Hazához Hű Német Ifjúság (Heimattreue Deutsche Jugend – HDJ) elnevezésű szélsőjobboldali szervezetet.
 

Forrás: Globusz.net / Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

 

Kedden a hajnali órákban a hatóságok házkutatást tartottak a HDJ számos vezető tisztségviselőjénél Berlinben, Brandenburgban, Szászországban és Alsó-Szászországban. A razzia célja a szervezet anyagi javainak lefoglalása volt. A HDJ egész Németországra kiterjesztette tevékenységét és már régóta nemzetbiztonsági megfigyelés alatt állt.

„A mai betiltással véget vetünk a HDJ undorító üzelmeinek” – fogalmazott a kereszténydemokrata belügyminiszter. Schäuble hozzátette, a nagykoalíciós kormány mindent megtesz azért, hogy a német gyermekeket és a fiatalokat megvédjék ezektől az aljas félrevezetőktől. A tárcavezető leszögezte, a HDJ fiatalok munkájával él vissza annak érdekében, hogy gyerekeket meggyőződéses nemzetiszocialistákká neveljen. Mint fogalmazott, a szélsőjobboldal elleni küzdelemből mindenkinek ki kell vennie a részét – ezért szükség van felelősségteljes szülőkre, kellően felkészült tanárokra és elkötelezett példaképekre.

A HDJ, akárcsak az 1994-ben betiltott Viking Fiatalság (Wiking Jugend) a hatóságok megállapítása szerint sátortáborok, illetőleg kirándulások politikamentes álarca mögé bújva a nemzetiszocialista ideológiának és rasszista eszméknek próbálták megnyerni a gyerekeket. Schäuble kiemelte, a szervezetet feloszlatták, javait lefoglalták, működését más néven sem folytathatja. Aki a feloszlatás ellenére a szervezet nevében tevékenységet végez, pénzbüntetéssel, vagy akár egy év börtönnel is sújtható.

[popup][/popup]