Undorítóan zsidózó Magyar Fórum-címlap

Írta: Népszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Megdöbbentő, nyilas hecclapokat idéző címlappal jelent meg tegnap Csurka István lapja, a Magyar Fórum. Az oldalon hatalmas Dávid-csillag látható, amelynek közepébe Surányi Györgyöt helyezték. Egyébként az újságban előrehozott választást követelő közszereplők egy része nem is tud arról, hogy szerepel a Magyar Fórumban. Nem is csoda: ők sem olvassák a lapot.

Surányi a Dávid-csillag közepén

 

 

Megdöbbentő címlappal jelent meg Csurka István hetilapja, a Magyar Fórum tegnap: egy hatalmas Dávid-csillag közepén Surányi György látható. A jegybank korábbi elnökét annak kapcsán emelték ki, hogy neve felmerült mint lehetséges miniszterelnök azután, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentette távozását múlt hét végén. Igaz, a lap csütörtöki megjelenésével elkésett, Surányi épp tegnap közölte: nem vállalja a felkérést.

„A Surányi-veszély” című cikknek ugyanakkor nem csak illusztrációja utal egyértelműen a zsidóságra. A kép alá illesztett szöveg így szól: „Voltaképp a vén Simon Peresz jelöltje. Az a felvásárlás jutott arra a fokra, amit az izraeli államfő jelentett be, amelyhez már zsidó miniszterelnök kell (…) Rosszabb Gyurcsánynál, tehát úgy is kell vele bánni.” A cikk eközben több döntése miatt is támadja a volt jegybankelnököt, például: „Elherdálta az MNB bécsi leánybankját, 120 millió kárt okozva, a felelősségre vonás elmaradt (…) Bűnös a CIB-bankbotrány során keletkezett, százmilliárd forint feletti veszteség termelésében”. Az „a.n.” – feltehetően álnévként használt – monogrammal aláírt cikk úgy végződik: „Ha beleült a székbe, nagyon nehéz lesz eltávolítani, mint a többi, ideiglenesen hazánkban tartózkodót.”

Az egyértelműen zsidó- és idegenellenes anyagról a lapunk által megkérdezett jogi szakértő azt mondta, hogy a cikkért felelősségre is vonhatnák a lapot. Akár közösség elleni izgatásnak is számíthat az írás. A Fővárosi Főügyészségen nem látták a hetilap címlapját, s így nem tudtak arról nyilatkozni, hogy indítanak-e valamilyen eljárást vagy vizsgálatot az ügyben. Az mindenesetre biztos, hogy a Fővárosi Főügyészségnek küldött megkeresésünket továbbították a Legfőbb Ügyészség sajtóirodájának. Tőlük választ lapzártánkig nem kaptunk.

A nyilas hecclapokat idéző címlappal megjelent újságban eközben több közéleti szereplő is látható, akik az előrehozott választásokat követelik – függetlenül a Surányi-cikktől. A félreérthető módon a MIÉP-pel közösséget vállalni látszó cím alatt futó állandó rovatban megjelenő személyek közül többen nem is tudnak arról, hogy szerepelnek az újságban. Benkő Péter színész lapunk megkeresésére például elmondta: „Egyszer megkérdeztek róla, hogy mit gondolok az előrehozott választásokról. Szerintem szükségszerű. A zsidózással viszont nem értek egyet!” Benkő egyúttal tiltakozott az ellen is, hogy antiszemitának nevezzék amiatt, hogy megjelenik a lapban, s megjegyezte: nem tudott arról, hogy szerepel a Magyar Fórumban. Wittner Mária, a Fidesz képviselője szintén nem tudott arról, hogy képét hetente közli az újság. Ő is azt mondta, nem olvassa a lapot, így a cikkről sem tudott nyilatkozni. Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója szerint a jelenlegi helyzetben az előrehozott választás megoldás lehet az ország bajaira, ám azt nem tudja, miért jelentetik meg a képét a Magyar Fórumban. Balázs Péter – állítása szerint – kérni is fogja, hogy képét ne közöljék többé. A Népszava által megkérdezett személyek közül csak Nemcsák Károly színész válaszolta azt, hogy tud arról, hogy képét közlik. A cikket viszont ő sem olvasta, s így nyilatkozni nem kívánt róla.

 

[popup][/popup]