Netanjahu titkos megállapodást kötött?

Írta: Hirszerzo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli katonai rádió szerint a szélsőjobboldali nacionalista Izrael az Otthonunk párttal kötött titkos megállapodás egy ciszjordániai zsidó telep bővítéséről szól.

 

Titkos megállapodást kötött Benjámin Netanjahu kijelölt izraeli kormányfő a szélsőjobboldali nacionalista Iszráél Béténu (Izrael az Otthonunk) párttal arról, hogy bővíteni fognak egy zsidó telepet Ciszjordánia egyik igen érzékeny szektorában – közölte szerdán az izraeli katonai rádió.

A rádió értesülése szerint szóbeli megegyezés történt, amelyet – nem akarván felingerelni Washingtont – nem vettek bele a Netanjahu vezette jobboldali Likud párt és Avigdor Lieberman pártja közötti koalíciós megállapodásba. A titkos alku értelmében összesen háromezer lakást, iroda- és szállodahelyiséget – többségében lakást – építenének a 33 ezer lakosú Maale Adumím teleptömb és az arabok lakta Kelet-Jeruzsálem közötti övezetben.

A palesztinok élesen elítélik az E1 nevű zónába tervezett építési projektet, amely gyakorlatilag kettévágná Ciszjordániát, problematikussá téve egy független palesztin állam létrehozását.

Sem a Likud, sem az Iszráél Béténu nem volt még hajlandó megjegyzést fűzni a hírhez, de Benni Kasriel, Maale Adumím polgármestere közölte a katonai rádióban: biztosítékot kapott Liebermantól, “hogy pártja megtesz mindent, ami szükséges a lakások megépüléséhez”.

Izrael egész Jeruzsálemet oszthatatlan fővárosának tekinti, a palesztinok viszont azt akarják, hogy a város Izrael által 1967-ben megszállt, majd bekebelezett arab része legyen a majdani palesztin állam fővárosa.

 

[popup][/popup]