Tárcákat követel két szélsőjobboldali párt Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A miniszteri tárcákra igényt tartó Nemzeti Unió-Házunk Izrael és Zsidó Haza nélkül nem lesz többsége Netanjahu kormányának a törvényhozásban.
 

MTI

 

Politikai engedményeket, valamint az oktatási és az építési tárcát követeli a kijelölt izraeli miniszterelnöktől támogatásáért cserébe két szélsőjobboldali párt, amely szószólója zsidó telepek építésének a palesztin területeken.

Benjamin Netanjahu a jövő héten akarja bemutatni kormányát, de a miniszteri tárcákra igényt tartó Nemzeti Unió-Házunk Izrael és a jobbára telepeseket tömörítő Zsidó Haza nélkül nem lesz többsége a törvényhozásban. A két párt vezetője, Jaakov Kac és David Herskovic csütörtökön az izraeli rádióban ismertette feltételeit, és közölték, hogy ezentúl együttműködnek céljaik elérése érdekében.

A kijelölt kormányfő pártjának, a jobboldali Likudnak 27 képviselője van a 120 fős kneszetben, s jelenleg a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu (Izrael az Otthonunk), az ultraortodox Sasz (Szefárdok Tóra Őrzői) és a Tórai Zsidóság Egyesült Pártja támogatására számíthat. Az Avigdor Lieberman vezette Jiszráél Béténunak 15, a Sasznak 11, a Tórai Zsidóság Egyesült Pártjának 5 mandátuma van.

A szélsőségesen nacionalista Nemzeti Unió-Házunk Izraelnek 4 képviselője jutott be a parlamentbe, a szigorúan vallásos és nacionalista Zsidó Haza pedig 3 fős frakciót alakíthatott.

Herskovic, a Zsidó Haza vezetője a rádióban megerősítette azokat a pletykákat, hogy a két párt az oktatási tárca mellett a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepépítések folytatásában kulcsfontosságú építési és lakásügyi minisztériumot követeli, amit már odaígértek a Sasznak.

Netanjahu hivatalosan eddig egyetlen párttal sem egyezett meg a kormányalakításról, de Likud-források szerint az első koalíciós megállapodást akár már csütörtökön aláírhatják a Likud és a Jiszráél Béténu tárgyalóküldöttségének találkozóján.

David Rotem, a Jiszráél Béténu képviselője ugyanakkor nem osztja ezt a véleményt, állítása szerint még számos kérdés vár megvitatásra, ezért az egyezség aláírásának legkorábbi időpontja “vasárnap vagy hétfő” lehet.

Az izraeli rádió úgy tudja, hogy a külügyminiszteri poszt várományosa Lieberman. Pártja kapná az igazságügyi és a belbiztonsági tárcát, valamint két másik “gazdasági” minisztériumot is irányítana majd.
 

[popup][/popup]