105 éves Spiegler Elemér, Szombathely legidősebb embere

Írta: vaol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Négygyermekes zsidó családban született. A családja 1920-ban költözött Felsőőrről Szombathelyre. Most ő a város legidősebb embere.

Spiegler Elemér és az őt köszöntő dr. Puskás Tivadar polgármester Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

Spiegler Elemér 1912-ben született, nyolcéves volt, amikor a családja Szombathelyre költözött. Tízéves kora óta ugyanabban a házban él.

Édesapja a Monarchia hadseregében volt tiszthelyettes. Testvérei közül leánytestvére gyermekkorában meghalt. A fiúk közül Bélát tudták felsőbb iskolában taníttatni, ő leérettségizett. Elemér pedig cipész szakmát szerzett. 1926. október 26-án suszterinasnak állt Fischer Bernáthoz a Kőszegi utcába, nála tanulta ki a mesterséget.

1935. április 1-jén vonult be sorkatonai szolgálatra, Kőszegre. Egy év után, 1936-ban szerelt le. Még ebben az évben meghalt az édesapja. 1939-ben a Cipőgyárba ment dolgozni, majd 1940-ben munkaszolgálatra került Erdélybe és a Felvidékre. Elemér bácsi 1944-től 1945-ig a mauthauseni koncentrációs táborban volt, ahonnan 1945 július végén került haza. Az egész családját elveszítette. Egyedül kellett új életet kezdenie. 1946. március 31-én feleségül vette a zalalövői Weltlinger Rozáliát, aki Auschwitzból menekült meg – ő is teljesen egyedül maradt, család nélkül. A házaspárnak 1948 januárjában született meg leánya, Éva, 1954 júliusában pedig fia, Tibor. Elemér bácsi nyugdíjazásáig a Cipőgyárban dolgozott bőrátvevőként, ő szerezte be a szükséges alapanyagokat. Emiatt sokat utazott. Nyugdíjazása után a Sárvári Cipő KTSZ-nél dolgozott 72 éves koráig. Az utolsó pár cipőt 87 éves korában készítette (annak is már 18 éve).

 

[popup][/popup]