Argentínában sem szeretik a holocaust-tagadást

Írta: Nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Feljelentették kedden az argentin szövetségi igazságügyi szerveknél Richard Williamson holokauszt-tagadó püspököt, akit a tradicionalista X. Szent Pius Testvériség e nézetei miatt fosztott meg a La Reja-i szeminárium igazgatói tisztségétől.
 

Williamsont feljelentették

 

A keresetet a Newsweek amerikai hírmagazin argentin kiadásának főszerkesztője nyújtotta be.

Williamsonnak felelnie kell továbbá az argentin nemzeti diszkrimináció-ellenes intézet (INADI) előtt is, amely hivatalosan felszólította: tagadja meg vagy erősítse meg nézeteit. Mint Maria José Lubertino, az intézet igazgatója elmondta, amennyiben Williamson továbbra is kitart holokauszt-tagadó kijelentései mellett, feljelentik, és ilyen alapon akár három évi börtönre is ítélhetik Argentínában.

A brit születésű Williamson egyike annak a négy tradicionalista püspöknek, akiket a X. Szent Pius Testvériség alapítója, Marcel Lefebvre érsek szentelt fel 1988-ban a Szentszék határozott tilalma ellenére. A négy püspök kiközösítését XVI. Benedek pápa – több mint 20 év után – január végén oldotta fel. Williamson éppen a pápai dekrétum előtt két nappal jelentette ki a svéd televízióban: “Azt hiszem, nem voltak gázkamrák. A koncentrációs táborokban mintegy 200-300 ezer zsidó pusztult el, de egy sem gázkamrákban”.
 

[popup][/popup]