Szárnyas vétekáldozat – Misna magyarul, Zvahim 6.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

„Hogyan készül a szárnyas vétekáldozata? A pap levágja a szárnyas fejét, a tarkónál, de nem választja el a fejet a madár törzsétől. A madár véréből az oltárra hint, a vörös vonal alatt. A maradék vérből az oltár alapzatára enged. Az oltárra csak a madár vére juthat, a szárnyas teste a papokhoz kerül elfogyasztásra.”


A Misna ötödik rendjének címe : “Kodasim”, magyarul “Szent dolgok“. A szent dolgok a jeruzsálemi szentély szolgálatához tartozó áldozatok, az áldozati állatok levágása, a papok (kohánim) szolgálati szabályai és beosztása.
A kodasim rend tizenegy traktátust tartalmaz, melyek közül az első a zváhim, melynek jelentése: a szentélybe hozott áldozati állatok vágása.

 

Zvahim traktátus , 6. fejezet, a Kodasim c. rendből

 

Misna Zvahim 6

Zvahim 6/1

Rabi Joszi szerint a legmagasabb fokozatú szentséggel bíró áldozatok (kodsé kodasim), melyeket az oltár legtetején vágtak, olyanok, mintha az oltár északi oldalán vágták volna le őket. Rabbi Josze, Rabbi Jehuda fia azt mondja: az oltár közepétől, (az északi sarok felé) mutató áldozat úgy tekinthető, mintha az északi oldalon vágták volna le. Azt, amelyik az oltár közepétől dél felé mutat, úgy néz ki, mintha a déli oldalon vágták volna le. A „marékkal adagolt” menahot áldozatok az előcsarnokban kerülnek fel, és az udvar függönyei között fogyasztják el őket nappal és éjszaka, éjfélig bezárólag.

 

Zvahim 6/2

A szárnyas vétekáldozat (az oltár) délnyugati sarkában „készül” [1] Az áldozat, a helye szerint bárhol kóser, de a kiválasztott helyen adni kell a véréből. Ez az (oltár)sarok három dolgot szolgál az oltár külső oldalán húzódó vörös vonal (hut hásikrá) viszonylatában – a vonal alatt, vagy a vonal felett. A vörös vonal alá kerül a madár maradék vére, és a vörös vonal felett történik a boráldozat és a szukkoti víz libáció.

 

Zvahim 6/3

Aki felmegy az oltár rámpáján, a rámpa jobb szélét követi, majd megkerüli az oltárt, és a bal szélét követve megy vissza.

 

Zvahim 6/4

Hogyan készül a szárnyas vétekáldozata? A pap levágja a szárnyas fejét, a tarkónál, de nem választja el a fejet a madár törzsétől. A madár véréből az oltárra hint, a vörös vonal alatt. A maradék vérből az oltár alapzatára enged. Az oltárra csak a madár vére juthat, a szárnyas teste a papokhoz kerül elfogyasztásra.

 

Zvahim 6/5

Hogyan „készül el” a szárnyas égőáldozata? (A pap) felmegy az oltár lejtőjén majd (az oltár tetején) megfordul, és az oltár peremén visszafordulva eljut a délkeleti sarokhoz. Ott lecsípi a szárnyas fejét, a tarkónál fogva, és a madár vérét az oltár falára préseli. Majd sóval felitatva a maradék vért, azt a madár fejével együtt az oltár tüzébe dobja. A madár tollazatát és a belső részeit a hamuba dobja. Ekkor ketté vágja a madár testét, de a két részt nem választja külön. Ha mégis különválasztaná, az áldozat érvényes. Majd a maradék vért sóval felitatja és a tűzbe veti.

 

Zvahim 6/6

Nem távolította el a madár begyét, se a tollazatát, se a belsőségeket és a vért nem itatta fel sóval. Ha bármit változtat, és felitatja a vért, az áldozat érvényes. Ha elválasztotta a madár fejét a testétől, vétekáldozat esetén, vagy nem választotta el a fejét a testétől, égőáldozat esetén, az áldozat érvénytelen. Ha a fejből kipréselte a vért, de ezt nem tette a madár testével, az áldozat érvénytelen. Ha a testből kipréselte a vért, de a fejből nem, az áldozat érvényes.

 

Zvahim 6/7 (a fejezet rövid kiegészítése: következő misnában)

Szárnyas vétekáldozat, melynek a pap, előzetes szándék nélkül eltörte a nyakát, vérét is összegyűjtötte – először előzetes szándék nélkül, majd szándékosan, vagy először szándékkal, majd később szándék nélkül, az áldozat érvénytelen.

A szárnyas égőáldozata, mely nem meghatározott szándék[2] szerint feláldozva, érvényes, csak ne terhelje a tulajdonos költségét. A szárnyas vétekáldozata és a szárnyas égőáldozata egy szabály alá esik, feltéve, ha a szárnyas nyakát szegték és a vérét kifolyatták, és a maradékot megeszik, valamint az elfüstölni valót elfüstölik. A nem megfelelő helyen fogyasztott hús pászul (diszkvalifikált), fogyasztásáért káret jár. „Időn felüliség” esetében az áldozat pigul ( vagyis fogyaszthatatlan).

[1] a szárnyas torkát átszúrták

[2] más célból: nem töri el a madár nyakát, de átszúrja

Címkék:Misna, Zvahim

[popup][/popup]