Régi bor, óbor – Misna magyarul, Bává Bátrá 6

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Ha azt mondja az eladó: „fűszeres bort árulok” felelős az áruért a sávuot ünnepéig. Ha azt mondja „régi bort” árulok, annak tavalyinak kell lenni, ha „óbort” árul, az tavalyelőtti kell legyen.

 

Képünk illsztrációBává Bátrá 6/1

Aki vetőmagot árul, amelyet (elvetettek) de még nem hajtott ki, például len magot, (az áruért) nem felelős. Rábán Simon ben Gámliel azt mondja: “ha veteményeskert magvairól van szó, mely nem táplálék, akkor felelős.”

 

Bává Bátrá 6/2

Aki vetőmagot árul, a vevő minden egyes szeá mértékre el kell fogadjon egy negyed káv szemetet. Aki fügét vásárol, bele kell egyezzen, hogy száz darab (füge) mellett tíz férges jár. Aki borospincényi árut vásárol, el kell fogadja, hogy száz korsóra tíz megsavanyodott korsó bor jár. Ha a Sáron vidék korsói [1] közül vásárol, a boroskorsókból tízet (száz közül), levonnak.

 

Bává Bátrá 6/3

Bort árul és kiderül, hogy a bor megsavanyodott. Az árus nem felelős. Ha az eladó tudja, hogy áruja hamarosan megromlik, az felelőtlen árus. Ha azt mondja az eladó: „fűszeres bort árulok” felelős az áruért a sávuot ünnepéig. Ha azt mondja „régi bort” árulok, annak tavalyinak kell lenni, ha „óbort” árul, az tavalyelőtti kell legyen.

 

Bává Bátrá 6/4

Helyet árul a társának, hogy házat építsen, vagy helyet, hogy a házasulandó (fia) beköltözzön, vagy helyet a lányának, aki megözvegyült, Rabbi Ákiva szerint négyszer hat könyök nagyságú helyet épít. Rabbi Ismael szerint ez inkább tehénistállónak felel meg. A tehénistálló nagysága négyszer hat könyök. Kis ház területe hatszor nyolc, nagy házé pedig nyolcszor tíz, ebédlő helyiség: tízszer tíz. Az helyiségek magassága a szélesség és hosszúság felének összege. A méretek igazolása a szentély. Raban Simon ben Gámliel kérdezi: minden lakóház (tervezése) figyelembe veszi a szentélyt?

 

Bává Bátrá 6/5

Akinek a ciszternája a szomszéd háza mögött van, oda csak akkor mehet be és onnan ki, amikor a szomszédok szoktak. Nem hozhatja oda a marháit, hogy a ciszternából igyanak, hanem vizet húz, és kint itatja meg az állatait. Ő és a szomszéd, ez is lakatot készít, és az is lakatot készít (a ciszterna tetejére).

 

Bává Bátrá 6/6

Akinek a kertje a szomszéd kertje mögött fekszik, csak akkor járhat ki és be a kertjébe, ha a szomszéd is ott tartózkodik. Nem hozhat árusokat be a kertbe, és nem mehet át a szomszéd kertjén. A szomszéd ültethet magokat az átjáró ösvényén. Ha a szomszéd beleegyezésével utat épít a kert oldalán, járhat ki-be amikor tetszik, és vihet magához árusokat, de nem mehetnek át a szomszéd kertjén. De azon (az oldalsó) ösvényen senki se ültethet.

 

Bává Bátrá 6/7

Akinek a földje közepén közút vezet, helyette a földje szélére másikat építhet. Amit a magáéból ad, az a közé lesz, amit magának vesz (használatra) nem lesz az övé. A magánút szélessége négy könyök, a közút szélessége tizenhat könyök. A király útjának nincs megadott szélessége. A megálló (vagy pihenő) számára Cipori város bírái szerint négy káv hely szükséges.

 

Bává Bátrá 6/8

Aki helyet vásárol sír számára, vagy akit sír készítésével megbíznak, négyszer hat könyök nagyságú nyílást véset a kőbe[2], és a sírkamra belsejében pedig nyolc sírhelyet készít: három – három sír oldalt és a nyílással szemben kettőt. A sírhelyek hossza hat könyök, szélessége nyolc tenyér, és a mélysége hét tenyér. Rabbi Simon azt mondja: A boltozat íve legyen nyolcszor négy könyök, legbelül tizenhárom sírhely legyen, négy-négy oldalt a sírhely hossza mentén, három a bejárattal szemben, és egy-egy a bejárat oldalánál. A (sírkamra) bejárata előtt legyen egy hatszor-hat könyök nagyságú udvar ahol elférnek a koporsó (hordágy) és hordozói. Két oldalt (az udvarnál) legyen egy-egy nyílás. Rabbi Simon azt mondja: négy-négy minden oldalon. Rabbi Simon ben Gamliel azt mondja: minden a szikla minőségétől függ.

[1] A Sáron vidék korsói nincsennek megfelelően kihevítve (agyagkorsókról van szó) és könnyen eltörnek

[2] a másodxik szentély korában barlangba temetkeztek és az ott készült, falba vésett sírhelyeken a csontokat őrizték

Címkék:Bává Bátra, Misna

[popup][/popup]