Misna magyarul -Nedárim 10.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Eljegyzett lány fogadalmát az apa és a férj felbonthatja. Ha az apa felbontotta, de a férj nem, vagy a férj igen és az apa nem, a fogadalom nincs felbontva. Ilyen esetben nincs szükség annak kimondására, hogy csak egyikük bontotta fel.

Rembrandt: A zsidó menyasszony (képünk illusztráció)

Misna, magyarul Ismétlés (héberül מִ‏‏שְׁנָה misná) a Biblia utáni zsidó irodalom, az úgynevezett szóbeli tan (tórá se-beal-pe) alapja. Alapvetően a Tóra rendelkezéseihez kapcsolódó kérdések és válaszok, valamint az azokból leszűrt vallástörvények (halácha) gyűjteménye, ezen kívül rövidebb elbeszéléseket, tanításokat is tartalmaz. Végleges összeállítása Jehuda Hanászi nevéhez köthető.  

A nedárim traktátus a Babilóniai Talmud részét képezi, mely az i.u. V évszázadban íródott. A Násim rendhez tartozik és az eskük fajtáit részletezi, valamint azok jogi következményeit. 13 fejezete van.

NEDÁRIM (Fogadalmak) TRAKTÁTUS (10)

 

NEDÁRIM 10/1

Eljegyzett lány[1] fogadalmát az apa és a férj felbonthatja. Ha az apa felbontotta, de a férj nem, vagy a férj igen és az apa nem, a fogadalom nincs felbontva. Ilyen esetben nincs szükség annak kimondására, hogy csak egyikük bontotta fel.

 

NEDÁRIM 10/2

Ha az apa meghalt, joga nem kerül a férj kezébe. Ha a férj meghal, joga az apa kezébe kerül. Ilyen esetben az apa jogi hatásköre nagyobb, mint a férjé. De más szempontból a férj hatásköre felülmúlja az apáét: amikor a feleség idősebb kort ért el felbonthatja a fogadalmat, mert az apjának hatásköre megszűnt.

 

NEDÁRIM 10/3

Fogadalmat tett, mint eljegyzett nő és még aznap elvált, majd újra eljegyezték, akár százszor, az apa és a kérő felbonthatják a fogadalmát. Lám, ez a szabály: ha a nő nem kerül önálló (státuszba) akár egy órára is, az apja és a férje felbonthatják eskübéli kötelmeit.

 

NEDÁRIM 10/4

Ez a Bölcsek eljárása: mielőtt valamelyikünk lánya eltávozik (házasságra lép), az apa azt mondja a lányának: „minden eskü, amelyre itthon kötelezted magad, felbontatik”. Hasonlóképpen a férj, mielőtt a menyasszony az otthonába lép, azt mondja neki: „Minden eskü, amelyet akkor tettél, mielőtt ebbe a házba léptél, felbontatik”, mikor már a házában van, (egyedül) nem teheti.

 

NEDÁRIM 10/5

Minden lányról, aki elérte az érettség állapotát, és utána eltelt 12 hónap, valamint minden özvegyről, aki harminc napot várakozott, Rabbi Eliezer mondja: mivel a férj gondoskodik az ellátásáról, felbonthatja az esküit. De a Bölcsek szerint a férj csak akkor bonthatja fel, ha a nő az otthonába lépett.

 

NEDÁRIM 10/6

Ha a nő jávámra[2] vár, akár egyre, vagy akár kettőre, Rabbi Eliezer szerint (az egyik jávám) felbonthatja (az özvegy) eskübeli kötöttségét. Rabbi Josua szerint csak akkor, ha egyre vár és nem, ha (egyszerre) kettőre. Rabbi Ákiva szerint se akkor, ha egyre vár, se akkor ha kettőre vár. Rabbi Eliezer szerint, ha annak a nőnek, akit ő maga vásárolt feleségnek, felbonthatja esküjét, miért ne bonthatná fel azét, akit az egektől kapott ( levirátus házassággal)? Rabbi Ákiva azt mondja: Nem! Te azt mondod, hogy az általa vásárolt feleséggel szemben, akihez másnak nincs joga, az ég által küldött feleséghez pedig másnak van joga! Azt válaszolta Rabbi Josua: Ákiva, te arról az esetről beszélsz, amikor az asszony egyszerre két jávámra vár, mit mondasz, arra, amikor a nő csak egy jávámra vár? (Rabbi Ákiva) azt mondta neki, (Rabbi Josuának): a jevámá soha nem lehet teljesen az övé,[3] az eljegyzett lány és a jegyes viszonyához képest.

 

NEDÁRIM 10/7

Ha azt mondja a feleségének: „minden fogadalom, amit mostantól kezdve teszel, amíg arról a helyről visszajövök, való és fennáll,” nem mondott semmit.[4] (Ha azt mondja: minden fogadalom, amit mostantól kezdve teszel, amíg arról a helyről visszajövök), nem áll fenn. Rabbi Eliezer szerint valóban nem. A Bölcsek szerint fennállnak. Erre Rabbi Eliezer: ha a férj felbont egy tiltó jellegű esküt, más, nem tiltó jellegű esküt is felbonthat, („minden fogadás és minden megszorító eskü, amely a lélek sanyargatására való”) – „férje megerősíti és férje felbontja” (Szám 30, 14). A fennálló (érvényes) eskü, semmissé tehető, ami azonban még nem érvényes, nem szeghető meg.

 

NEDÁRIM 10/8

Eskü egész nap (bármikor) felbontható. Ez bizonyos szabadsággal vagy szigorral járhat. Hogyan? (Pl.) a nő esküt tett péntek este, a férj felbonthatja péntek este vagy szombaton is, egész naplementéig. Ha a nő éppen alkonyatkor tett esküt, férje teljes alkonyatig felbonthatja. Ha beállt az éjszaka, és nem bontotta fel, már nem bonthatja fel.

[1] Legalább 12 éves és egy napos

[2] Jávám: levír (az elhunyt férj testvére)

[3] Övé: a megvásárolt feleséghez képest.

[4] Nem mond semmit: mert a férj, távollétében nem erősítheti meg azokat.

Címkék:Misna, Nedárim

[popup][/popup]