Hilel és Sámáj – Misna magyarul, Edujot 5.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Hilel szerint, aki megválik az előbőrtől, olyan mintha a sírtól válna meg.

Forrás: Wikimedia commons

Edujot 5

 

Edujot 5/1

Rabbi Jehuda hat példát említ Sámáj iskolájának enyhébb és Hilel iskolájának szigorúbb szabályairól. Sámáj iskolája szerint a nevelot vére [1] tiszta, (de az olajbogyónyi) nevelá, húsa tisztátalan. Tojás, amit a nevelá testében találtak[2], amelyhez hasonló található a piacon, megengedett, ha nem (található), tiltott – az előbbi Sámáj szerint, az utóbbi Hilel szerint. Mindkét iskola megegyezik abban, hogy a tréfá tiltott, mert tiltottként nevelték.[3] Idegen asszony vére és a leprás nő tisztulási vére Sámáj szerint tiszta, Hilel szerint az olyan, mint a nyál és a vizelet. Sámáj szerint a smitá év[4] gyümölcséből hálával ehetnek, vagy hála nélkül. Hilel szerint nem mutathatnak hálát. Vizes bőrtömlő[5] Sámáj szerint (tisztátalan). Ha zárva van, Hilel szerint, akkor is ha nyitott.

 

Edujot 5/2

Rabbi Joszi hat példát említ Sámáj iskolájának engedékenységéről és Hilel iskolájának szigorúságairól. A sajt az asztalra kerülhet a csirkével együtt, de nem ehetnek belőle – Sámáj szerint, Hilel szerint nem kerülhet az asztalra (a csirkével) együtt, és nem is ehetnek belőle. Sámáj szerint az olajbogyó adományként (trumá) szolgál az olaj helyett, a szőlő a bor helyett, de Hilel szerint nem. Ha valaki magot ültet, Sámáj szerint a szőlőtövek sorától négy könyök távolságban, (egy) közeli sor tiltottá válik[6], Hilel szerint két sor. A meiszá (kenyértészta mely forró vízben volt) Sámáj szerint mentes a hálá leválasztásától, Hilel azonban a leválasztásra kötelez. Sámáj szerint az (eső okozta) áradásban szabad megmerülni, Hilel szerint, nem. Aki pészah előtt zsidó hitre tér, megmerül a (mikvében) és eszik a pészahi áldozatból, Hilel szerint, aki megválik az előbőrtől, olyan mintha a sírtól válna meg.

 

Edujot 5/3

Rabbi Ismael is három könnyítésről szól Sámáj iskolájának nevében és három szigorításról Hilel nevében. A Kohelet[7]Sámáj szerint, nem tisztátalan a kéznek, de Hilel szerint igen. Sámáj szerint a tisztító víz megfelel ennek a célnak, de Hilel szerint nem. Sámáj szerint fekete kömény nem okoz tisztátalanságot, Hilel szerint igen. Ugyanez a különbség a tizedet illetően.

 

Edujot 5/4

Rabbi Eliezer két könnyítésről szól Sámáj iskolájának nevében és két szigorításról Hilel nevében. Szülő nő vére, aki nem merült meg (a mikvében), Sámáj szerint akár a nyál vagy a vizelet, Hilel szerint tisztátalanságot okoz akár szárazon, akár nedvesen. De mindkét iskola megegyezik abban, hogy a (nem menstruációs) vér nedvesen és szárazon tisztátalanságot okoz.

 

Edujot 5/5

Négy fiútestvér esete, akik közül kettő feleségül vett két lánytestvért: ha a két házas fiú meghal, özvegyeik hálicára kötelesek, mert nem lehet levirátus. Ha mégis hozzájuk mennek, el kell választani őket. Rabbi Eliezer Sámáj iskolájának nevében: a házas kapcsolat megmaradhat. Hilel szerint el kell válni.

 

Edujot 5/6

Ákávia ben Máháláel négy dologról tanúskodik. Azt mondták neki: Ákávia, vond vissza ezt a négy dolgot, amit mondasz, és akkor a Bet Din elnökévé teszünk Izraelben. Azt válaszolta: jobb ennél, ha bolondnak hívnak és nem leszek akár egy órára se gonosz Isten színe előtt, és ne mondják rólam, a becsvágy vitte erre. Tisztátalan hajjal járt, ami a leprás betegségből maradt, és zöld véres váladékot mutatott a kezében, de a Bölcsek tisztának ítélték. Azonkívül az ablakba helyezte a hibás testű, elsőszülött állat szőrét, és aztán az állatot le akarta vágni (feláldozni), de a Bölcsek nem engedték. Azt szokta mondani: prozelita asszony és a felszabadított rabszolganő ne igyanak[8] a keserű vízből. A Bölcsek azt mondták: ihatnak. Azt mondták neki: a Karkemit nevezetű felszabadított rabszolganővel történt , aki Jeruzsálemben élt, és akit Sámájá és Avtalion (bírák) rávettek arra, hogy igyon a keserű vízből. Azt mondta nekik: ők csak “próba” – itallal[9] itatták meg. Végül (Ákáviát) kiközösítették, és meghalt, és lévén kiközösített, a koporsóját a bíróság megköveztette.  Rabbi Jehuda azt mondta: Isten ments, hogy azt mondjuk, hogy Ákávia ben Máháláel ki lett közösítve, mert valójában a bíróság  Izraelben nyitva áll olyan nagy tudású emberek előtt, mint Ákávia, aki ennyire fél a vétektől. De kit közösítettek ki? Eliezert, Hánoch fiát, aki tagadta a kézmosás szabályait. De amikor meghalt, a bíróság követ helyeztetett a koporsójára. Ebből ered a szokás, hogy a kiközösített emberek koporsóját megkövezik.

 

Edujot 5/8

Halála órájában Ákávia azt mondta a fiának: vond vissza azt a négy dolgot, amit én szoktam mondani. Azt válaszolta: miért nem tetted meg magad? Mert sokak szájából hallottam ezeket a dolgokat, és a Bölcsek is ezt állították. Én kitartottam az igazam mellett, és ők is kitartottak az igazuk mellett. De te (fiam), egy ember szájából hallod az igazat, és ő sok ember szájából. Hagyd az egyén igazát, és tarts ki a sokak igaza mellett. A (fia) azt kérte tőle: apám ajánlj engem a barátaidnak, ő ezt válaszolta: nem foglak téged ajánlani. A fiú azt kérdezte: látsz bennem valami hibát? Nem, mert a cselekedeteid közel hozhatnak és eltávolíthatnak.

[1]   Nevelot_ e.sz. nevelá :  nem megfelelően vágott állat, dög

[2] Hibásan vágott csirek testében

[3] Tréfá- tiltott étel, pl. Csirke, melynek a tüdeje lyukas.

[4] Smitá év a hetedik szombat év gyümölcse

[5] Lukas bőrtümlő, mely folyik, tisztátalanságnak van kitéve

[6] tiltott: a szőlőben is működik a saatnez szabálya: vetőmag nem ültethető a szőlő mellett

[7] Kohelet: Salamon könyve : Ecclesiasticus – mely egyesek szerint nem íródott megfelelő szentséggel

[8] keserű víz: a házasságtörés kivizsgálásának szertartásakor

[9] nem volt igazi keserű víz

Címkék:Edujot, Misna

[popup][/popup]