A Rolling Stones és a Tízparancsolat

Írta: Vári György - Rovat: Hagyomány

A Tízparancsolat egyik lehetséges felosztásából az következik, hogy tudnod kell, mire van tényleg szükséged, ha boldog akarsz lenni.

Vári György

A mostani hetiszakaszban kapja meg Izrael a Tízparancsolatot, amelynek elején, első parancsként az áll, hogy „Én vagyok az Örökkévaló, a Te Istened, aki kihoztalak Téged Egyiptomból”.

Maimonidész szerint ez igenis parancs, arra utasít Bennünket, hogy higgyünk Benne. Tudd, hogy van valaki fölötted, aki számonkéri majd rajtad, ha loptál, hamisan tettél tanúságot, ártottál „felebarátodnak”, szóval a szomszédaidnak, a körülötted lévőknek. A második parancs a bálványimádás tilalma.

Minden elmúlik és csak Ő marad meg, nincs hatalom az övén kívül. Aki világi célokat követ Rá hivatkozva (keresztény állam, keresztény nemzet, zsidóknak ígért szent föld, amelyet Őmiatta kell megszállni, pusztítás Allah dicsőségéért) bálványimádó és a következő parancsolatot is megszegi, hiába veszi szájára az Ő nevét.

Az első három parancs az Örökkévaló végtelenségét mutatja meg, a következő három a mi végességünket. A szombat a teremtésre, a világ teremtésére, teremtettségére emlékeztet, ezért kell megtartanunk. Anyánk és apánk tisztelete saját, személyes teremtettségünkre, a gyilkolás tilalma pedig a másik Isten által teremtett voltára. Innen vezet át az út a lopás, a házasságtörés és a hamis tanúság tilalmához. A másikkal, a többiekkel szembeni felelősségünkhöz. Hogy hogyan épülhet fel egy időbe vetett, de a Végtelent ismerő és szerető közösség: a saját határaink felismerésére és a másik határainak tiszteletben tartására.

A tizedik parancs végső soron összefoglalja a többit, azt kéri, ne legyünk irigyek. Ne akarjuk azt birtokolni, ami nem a miénk, szomszédaink, társaink, házát és ökrét és semmit, ami az övé. Minek? Végső soron az életünk nem a miénk, az Örökkévalótól és a szüleinktől kaptuk, az egész Teremtés, ami megelőzött és szerencsés esetben túlél minket, szintén az Ő ajándéka. Akkor örülhetünk neki igazán, ha nem akarjuk birtokba venni.

Az előző héten olvasott részben beszéli el a Tóra, hogy a sivatagi táplálékból, a mannából mindenkinek csak annyit volt szabad gyűjtenie, amennyit meg tudott enni aznap. Nem kell felhalmozni és görcsölni a holnapon. A názáreti Jézus a Tóra ismeretében kéri, hogy a mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. Take it easy, ennyi bőven elég. Boldog az a Bölcsek Tanításai, a Misna híres traktátusa szerint, aki megelégszik azzal, ami jutott neki. Ehhez fűzte hozzá bölcsen Mick Jagger, hogy mindent nem kaphatsz meg, ami kell. You can’t always get what you want. És ez így van jól.

Jó szombatot!

[popup][/popup]