A munkások ellátmánya – Misna magyarul, Bává Meciá 7.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

“Aki munkásokat bérel, és megparancsolja nekik, hogy korán reggeltől késő estig dolgozzanak, nincs joga kényszeríteni őket olyan helyen, ahol nem szokás a kora reggeli és késő esti munka. Olyan helyen, ahol szokás ételt adni, ételt ad, ahol szokás édességet is adni, édességet ad, minden a helyi szokás szerint történik.”

Képünk illusztráció

Nezikin (נזיקין) károk, másképp: a károk rendje  a Misna negyedik rendje.

Nagyrészt a zsidó bűnügyi és polgári törvényekkel foglalkozik, valamint a zsidó törvény végrehajtó szerveivel. A Nezikin, (károk rendje) tíz traktátusból áll:

Bává Kámá – első kapu

Bává Meciá – középső kapu

Bává Bátrá – utolsó kapu

Szánhedrin – a nagy törvényszék

Mákot – vesszőzés

S’vuot – eskütétel

Edujot – tanúságtétel

Ávodá zárá – idegen vallás

Ávot– atyák bölcsessége

Horájot – döntések (vétekáldozattal kapcsolatban)

 

BÁVÁ MECIÁ traktátus a Nezikin (Károk) c. rend második fejezete. A traktátus címe magyarul: “középső kapu”. Mindhárom “kapu” (bává), az első, a középső és az utolsó, eredetileg a teljes Nezikin rend alapját képezték. A “középső kapu” polgári joggal, ezen belül tulajdonjoggal foglalkozik.

Bává Meciá 7

 

Bává Meciá 7/1

Aki munkásokat bérel, és megparancsolja nekik, hogy korán reggeltől késő estig dolgozzanak, nincs joga kényszeríteni őket olyan helyen, ahol nem szokás a kora reggeli és késő esti munka. Olyan helyen, ahol szokás ételt adni, ételt ad, ahol szokás édességet is adni, édességet ad, minden a helyi szokás szerint történik. Történt egyszer, hogy Rabbi Johánán ben Máttiá azt mondta a fiának, menj, bérelj nekünk munkásokat. Elment, és a munkásokat ellátta élelemmel. Mikor az apjához fordult, azt mondta neki: fiam, ha olyan lakomát csapsz nekik, mint Salamon király, nem teljesítetted a kötelességedet a munkások felé, hiszen ezek Ábrahám, Izsák és Jákob fiai. Ehelyett, mielőtt dolgozni kezdenének, ezt mondd nekik: kötelességem szerint, kenyéren és babon kívül más nem jár nektek. Rábán Simon ben Gámliel azt mondta: nem kell ilyesmit se mondani, mert minden a helyi szokás szerint történik.

 

Bává Mecia 7/2

A következők, azok (a munkások), akik a (Tóra) szerint ehetnek munkájuk gyümölcséből[1] : az egyik, aki a földön álló (termést, pl. a gabonát) műveli, addig, míg a termés megérik, a másik, aki a levágott (a földtől elszakított) termést műveli, amíg a teljes munkát elvégzi[2], és az, aki a föld termését eszi. És kik azok (a munkások), akik nem ehetnek, és milyen esetben? Ahol a termés még lábon áll (a földön) (pl. Éretlen szőlő) vagy olyan termés, melyet már leszedtek, és a ládában tovább érik.

 

Bává Meciá 7/3

A kezeivel dolgozik és nem a lábaival, a lábaival, de a kezeivel nem, vagy csak a vállaival, ehet. Rabbi Joszi, Rabbi Jehuda szerint azt állítja: csak akkor, ha kezeit és lábait együtt használja.

 

Bává Meciá 7/4

Ha fügét szedett, ne egyen közben szőlőt, ha szőlőt szüretel, ne egyen közben fügét, és megállja, hogy csak ott eszik (szedés közben) ahol a termés a legízletesebb. Máskor nem ehet, csak munka (szedés) közben. Elvesztett tárgy visszaszolgáltatásával kapcsolatban mesélték, hogy a munkások akkor ehetnek, miközben[3] barázdáról barázdára váltanak, vagy amikor a szőlőpréstől visszatérnek. A szamár pedig akkor ehet, amikor leveszik róla a málhát.

 

Bává Meciá 7/5

A munkás ehet a tökből, akár egy dínár értékben és a fügéből is egy dínár értékben. Rabbi Eliezer ben Hizma azt mondja: a munkás ne egyen többet, mint a munkabére. A Bölcsek megengedik, de arra is tanítanak, hogy a munkás ne legyen mohó, nehogy bezárja a kaput maga előtt.[4]

 

Bává Meciá 7/6

Az ember eldönti maga, a fia és a lánya nevében, a szolgája, szolgálólánya és a felesége nevében, akik már felnőttek[5], hogy (munkabért vagy természetbeni fizetséget kérjen a munka fejében), de nem dönthet kiskorú fia, lánya és kiskorú szolgálói nevében, se a háziállatok nevében, akik ezt nem értik.

 

Bává Meciá 7/7

Ha munkásokat bérel, hogy a (héb. neta revii ) negyedik éves[6] gyümölcsfák között dolgozzanak, nem ehetnek a fák gyümölcséből. Ha a gazda nem mondta nekik, előbb meg kell váltania a negyedéves gyümölcsfákat, és azután a munkások ehetnek a gyümölcsből. Ha a karikára akasztott fügét vagy az eltett fügelekvárt megkóstolták, és nem szóltak, a gazda megtizedeli a fügét és enni ad nekik (a munkásoknak).

 

Bává Meciá 7/8

A leszedett gyümölcs felett őrködők ehetnek a gyümölcsből, mert arra az ország szabálya és nem a Tóra mérvadók. Négyféle őrt ismerünk: az ingyen őr, a kölcsönző őr, a bérlő, a bérért őrködő. Az ingyen őrt minden szempont szerint megesketik, a kölcsönző őr mindenért fizet (pl. lopás), a bérlő és bérért őrködő fizet, hiány vagy lopás esetén.

 

Bává Meciá 7/9

Egy farkas támadása nem tekinthető elkerülhetetlen kárnak, de két farkas támadása elkerülhetetlen kár. Rabbi Jehuda azt mondja: farkascsorda esetén még egyetlen farkas is szerencsétlenség. Két kutya támadása nem tekinthető szerencsétlenségnek. Jádua háBávli, Rabbi Meir nevében azt mondja: ha két kutya támad egy irányból, nem szerencsétlenség, ha két különböző irányból támadnak, az elkerülhetetlen balesetnek számít. Bandita támadása elkerülhetetlen baleset. Oroszlán, medve, leopárd, párduc és kígyó elkerülhetetlen balesetek. Mikor számítanak annak? Ha a vadak maguktól jönnek. Ha a pásztor viszi a nyájat a vadak helyére, támadásuk nem számít elkerülhetetlen balesetnek.

 

Bává Meciá 7/10

Ha az állat természetes úton pusztul el, ez elkerülhetetlen baj, s ezért az őr nem felelős. Ha az őr kínozta, és ettől pusztult, nem számít elkerülhetetlen balesetnek, az őr felelős. Ha az állatot hegy csúcsára vezették és leesett és megdöglött, az őr felelős mert ez nem elkerülhetetlen baleset. Ingyen őr vállalkozása mentes az eskü alól, a kölcsönző mentes a kár kifizetése alól, a fizetett őr és a bérlő mentesek az eskü és a fizetség alól.

 

Bává Meciá 7/11

Aki a Tóra szabálya ellenében tesz kikötést, kikötése érvénytelen. A kikötés, cselekedetet említ, mely a kikötést megelőzi, érvénytelen. De ha a végén beteljesül, és kezdetén kikötésnek számított, az ilyen feltétel érvényes. (A feltételek szabálya a következő példa alapján működik: “ha a Gád és a Ruben emberei átkelnek a Jordánon veled, a Gilead földjét adod majd nekik örökségbe”, Szám 32, 29).

[1] MTörv 23, 24

[2] pl. Betakarítás, cséplés, magtárba helyezés, stb.

[3] Hogy takarékoskodjanak a gazda idejével.

[4] Hogy máskor is alkalmazzák

[5] És értelmesek

[6] Neta revii – a negyedik éves gyümölcsfát meg kell váltani, mielőtt a gyümölcséből esznek, a gyümölcsfa három évig orlá, tehát a gyümölcse tiltott

Címkék:Bává Meciá, Misna

[popup][/popup]