Kóser süti felsőfokon

Írta: Mezei Márk - Rovat: Gasztro

Ha létezik Pesten funky zsidó cucc, akkor a Steiner Zsófi-féle KosherCakes mindenképpen az.

Az ötlet pofonegyszerű: az elmúlt két évtized zsidó újjászületése mára „kitermelt” jó pár öntudatos és tradicionális háztartást vezető zsidó családot, ahol komoly igény van kóser süteményekre, tortákra.
Steiner Zsófi nekik szállítja megrendelésre tortáit, Rav Moshe Tuvia Weissberger ortodox kósersági hechserjével. A sütiket parve vagy tejes változatban is készítik, kívánság szerint.
És itt elszabadulhat mindenkinek a fantáziája.
Nincs olyan sütemény, amelyet a KosherCakes ne tudna elkészíteni: megbeszélés alapján, kívánság szerint. A torta belül lehet natúr vagy csokis piskóta, kávés csoki, diós, meggyes, mákos, brownie, mindez gyümölcsös parve tejszín-krémmel, parve csokis tejszínkrémmel, epres, vaníliás, marcipános, diós krémmel – amit csak rendelünk.
Kívül pedig cukor-fondant borítás, aminek aztán meg tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. A vállalkozás készített már esküvői párt, gránátalmás vagy éppen liliomos tortát, hercegnős, Hello Kitty-s, hintós, vonatos, tóratekercses süteményt. Egyszóval, evidens és gondolkodást nem igénylő választás a KosherCakes.
További info: http://koshercakes.blogspot.com/

M. M.

Méltóságos gőzkieresztő

„Szerintem ennyi radikális eretnek tébolyult látnok elvétve kesereg önmagát csalva italában máshol” – köpte ki egyetlen, vesszőnélküli szuszra G., amikor először vitt le a Kazinczy–Klauzál–Dob Bermuda háromszögében található Doblóba (a fantázianév feltehetőleg a Dob és Holló utca sarkának verbális GPS-ére utal).

Egyetlen kiegészítéssel egyet is lehet ezzel érteni: a Dobló talán nemcsak meglehetősen eklektikus összetételű közönsége (járt ide jobb sorsra érdemes kormányszóvivő éppúgy, mint wanabe újságíró vagy ismert fiatal színésznő), hanem jóval inkább tulajdonosa miatt vált a romkocsma-ipari szórakozónegyed egyik legizgalmasabb helyévé az elmúlt években. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a hely tulajdonosa, Popovics Dávid közintézmény. A zsidó kocsmáros szimbóluma. Olyan házigazda, akinél mindig van néhány jó szó, borokról és életről való megfontolandó gondolat, és ha kell – tapasztalatom szerint – hitel is. Popovics az izraeliekkel héberül, az amerikaiakkal angolul, a borköziekkel meg haverosan beszélgetve múlatja az időt.

Van nála kóser pálinka (sokféle), és egyszerre le tud ülni 20-30 ember. Kell ennél több? Szóval bízvást állíthatjuk: a Dobló a méltósággal lerészegedők, a szerelmet kereső fiatalok, a gőzt kieresztő középkáderek és a zsidóságban önmagukat keresők péntek és szombat éjszakáinak kihagyhatatlan és kötelező induló és/vagy befejező helye. Olyan csomópont a pesti éjszakában, ahol zsidók és nem zsidók megtalálják egymással a hangot, ahol bárki biztosan talál egy havert a régmúlt UJS-es korszakából. Ja, és még valami: régen, ha valamelyik felszolgált tétel nem ízlett, nem kellett érte fizetni, de azért erre kérdezzenek még rá.

Mezei Márk

[popup][/popup]