Zsidók haza!

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop!

2007. október 16. Ehud Olmert izraeli kormányfő kedden felhívást intézett az Izrael határain kívül élő zsidókhoz, arra biztatva őket, telepedjenek le Izraelben.

“Jöjjenek vissza hozzánk, mert ezen a helyen a legjobb élni” – jelentette ki az izraeli miniszterelnök egy a bevándorlásról rendezett tanácskozáson elhangzott nyitóbeszédében a dél-izraeli Asdodban.

2002-ben tetőzött az alija utolsó nagyobb hulláma, amellyel tíz év alatt közel egymillióan érkeztek a zsidó államba a felbomló szovjet birodalom területéről, azóta viszont folyamatosan apad az Izraelbe irányuló bevándorlás. Az új jövevények száma előreláthatólag rekordmélységbe süllyed 2007-ben; utoljára 1988-ban volt ilyen alacsony. (Idén az év eleje óta 14.843 bevándorló érkezett Izraelbe, felük a volt Szovjetunió területéről és Etiópiából.

Sokan érkeztek még az Egyesült Államokból és Franciaországból is.) Ráadásul – mint arról a Jediót Ahronót című helyi lap idén áprilisban hírt adott, 2007-ben, több mint 20 év óta először várhatóan felülmúlja a kivándorlók száma a bevándorlókét; mintegy húszezren hagyják el az országot. Negatív bevándorlási mérlegre legutóbb a gazdasági nehézségekkel járó 1983-as, illetve a rá következő évben volt példa.

A bevándorlók beilleszkedésével foglalkozó izraeli minisztérium éppen ezért a jövő évben reklámhadjáratot indít azzal a céllal, hogy új betelepülőket csábítson az országba. A tárca vezetőjének reményei szerint 2008-ban sikerül megkétszerezni az Izraelbe betelepülők számát. A minisztérium e célt szem előtt tartva igyekszik elérni a zsidó vallásra való áttérés menetének egyszerűsítését; a volt Szovjetunió területéről érkezők közül ugyanis minden második személy a rabbinátus szemében nem számít zsidónak.

[popup][/popup]