Zsidó Világkongresszus – Bronfman is lemond

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 8. Nem szűnik a hullámverés a zsidóság egyik legfontosabb nemzetközi szervezete, a Zsidó Világkongresszus körül.

Mint néhány hete hírül adtuk a szervezet elnöke, Edgar Bronfman azonnali hatállyal elbocsájtotta a ZSVK főtitkárát, közeli barátját és évtizedes harcostársát, Israel Singert, akinek tisztázatlan pénzügyi tranzakciókat hányt a szemére. Singer, két évtizedes együttműködésük során igen komoly szerepet játszott a holokauszt-túlélők számára kifizetett, összesen többmilliárd dollárnyi jóvátétel kiharcolásában. A tranzakciók ügyében Bronfman vizsgálatot kezdeményezett. Eszerint bűncselekmény ugyan nem történt, de Singer megszegte a szervezet etikai szabályait.

Az elbocsátást viszont kifogásolták a ZSVK európai (elsősorban francia), izraeli és latin-amerikai tagozatai, hiányolva a megfelelő tájékoztatást és a beleszólás lehetőségét. Pierre Besnainou, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke kertelés nélkül lemondásra szólította fel Bronfmant. Szerinte „Singer brutális leváltása csak az utolsó volt az egyoldalú és antidemokratikus lépések hosszú sorában.” Besnainou azt is kilátásba helyezte, hogy az EZSK kivonul a szervezetből, ha ez évben nem tartanak választásokat.

Az indulatokat csillapítandó, most hétfőn összeült a szervezet igazgató tanácsa, s itt jelentette be Edgar Bronfman, hogy – harminc év után – megválik az elnöki tisztségtől. Az igazgató tanács júniusban – az új választásokig – átmeneti elnököt nevez ki. A két jelölt: Ronald Lauder, az ismert filantróp, a Jewish National Fund elnöke, valamint Mendel Kaplan, a ZSVK végrehajtó bizottságának elnöke.

 

(A www.jta.org alapján Gadó János)

[popup][/popup]