Zsidó rádióadó Párizsban

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

Franciaországban gombamód szaporodnak a magán rádióadók, mióta Mitterrand 1981-ben zöld utat adott nekik. Ma ezernégyszáznál több adó sugározza a legkülönbözőbb műsorokat mindenféle társadalmi csoport számára, a legváltozatosabb igényeket elégítve ki. Egyikük a Radio Communauté Judaiques FM, amelynek Shlomo Malka a vezetője. Ez a 94,8-es URH-frekvencián működik 1981 óta, napi kilenc órában. A főszerkesztőt Iris Ollech kérdezte meg az adó programjáról.

Monsieur Malka, milyen műsoraik vannak?

Sok más magánrádiótól eltérőleg nemcsak szórakoztatni akarunk. Óránként mondunk híreket, adunk sajtószemlét, kommentárokat. Fontosnak tartjuk, hogy jó kulturális műsorunk legyen. A közelmúltban például volt egy adásunk a Nobel-díjas Elie Wieselről s egy másik Ben Gurion életéről. A zsidó témáknak, szövegeknek és forrásoknak elsőbbséget biztosítunk.

Speciális vallási műsoruk is van?

Részeket olvasunk föl az Exegézisből, de istentiszteletet nem közvetítünk. Van viszont egy műsorunk, melyben tanácsokat adunk hallgatóinknak az élet problémáiról. „A rabbi válaszol” – ez a címe.

Milyen nyelvűek az adások?

Csaknem kizárólag francia. Néha van egy-egy jiddis vagy ladinó nyelvű műsorunk is, azonkívül héber nyelvtanfolyamot vezetünk.

Becslése szerint mekkora a nem-zsidó hallgatók aránya?

A legutóbbi felmérés szerint Párizsban és környékén naponta ötvenezren hallgatnak bennünket. 60–70 százalékuk zsidó, a többiek a zsidóság iránt érdeklődő emberek. Alapelvünk, hogy a műsor legyen sokrétű, a társadalom sok csoportja számára érdekes.

Gondolja, hogy műsoraikkal több nem-zsidóhoz jutnak el, mint amennyien a zsidó lapokat olvassák?

Igen, azt hiszem. Utóvégre egyszerűbb csavarni egyet a rádió gombján, mint elmenni a legközelebbi újságoshoz és lapot venni.

A maguké az egyetlen zsidó magánrádió Párizsban?

Nem, még kettő van: a Rádió „J” és a Rádió Salom. Ugyanazon a hullámhosszon osztozunk: mi délelőtt 8-tól 2-ig adunk, meg este 9 után éjfélig. A közbülső időben a másik két adó műsora megy.

Miben különböznek a másik kettőtől?

Van egy sor közös vonásunk, de különbségek is akadnák. Szerintem mi inkább vagyunk profik, vannak tapasztalt újságíróink. További különbség, hogy a két másik adó harcosabb és határozottabban cionista irányzatú. Ha úgy tetszik, mi balra állunk tőlük.

(Allgemeine)

 

Címkék:1990-03

[popup][/popup]