Új terroristacsoport a Közel-Keleten?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 29. A hírekben csak mostanában tűnt fel a Fatah Al-Iszlám nevű szervezet; a mai nap folyamán a Fatahból kivált szervezet egy Libanon területén található palesztin menekülttáborban összecsapott a libanoni hadsereggel is. A Tripoli környékén zajlott harcokban értesülések szerint ötvenheten haltak meg.

A szervezet Novemberben vált ki a Szíria támogatta Fatah Al-Intifáda nevű csoportosulásból; ekkor körülbelül 200 tagja volt, központjuk pedig Nahr Al-Barid tábora volt. Hozzájuk csatlakoztak más palesztin terrorszervezetekből kivált fegyveresek, így Nahr Al-Bared vált a Fatah Al-Iszlám elsőszámú kiképzőközpontjává.

A libanoni kormány ezt a szervezetet is a szír hírszerzés gyermekének tartja, bár jelenleg mindkettő tagadja, hogy bármilyen kapcsolatban lennének egymással. Bejrút szerint azonban a Fatah Al-Iszlám négy szír származású tagja korábban bevallotta, hogy ők követtek el egy februári merényletet Libanon keresztény területén.

A Fatah Al-Iszlám vezetője, Sákir Al-Abbaszí ismert palesztin gerilla, akit 2003-ben Jordániában egy amerikai diplomata megöléséért halálra ítéltek. Hasonló ítéletet kapott ebben az időben az azóta már megölt Abu Muszab Az-Zarqawí, az Al-Qaida iraki vezetője is. Al-Abbaszí ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy bár szervezetének nincs köze az Al-Qaidához, de céljuk, „a hitetlenek elleni harc” közös. Ezzel egyidőben a Fatah Al-ŰIszlám számos közleménye megjelent olyan interenetes oldalakon is, amelyek nyíltan szimpatizálnak az Al-Qaidával.

Abbaszí Márciusban úgy nyilatkozott egy hírügynökségnek, hogy szervezetének egyik fő célja a Libanonban élő palesztin menekültek összefogása és „az Iszlámra való visszatérítése”, hogy ezután együtt harcoljanak Izrael ellen.

Elemzők e nyilatkozat után attól tartanak, hogy akárcsak a múltban, „a palesztin-kérdés” újra beszivárog Libanonba.

Szekér Gitta

(Forrás: hirdepo.hu)

[popup][/popup]