Tüntetés Izraelben a katonai szolgálatot megtagadók ellen

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 5. Tel-Aviv kellős közepén tartott hordágyas tüntetést több tucat szülő és fiatal. Az ellen tiltakoztak, hogy egyre több 18 éves vonja ki magát a kötelező katonai szolgálat alól. A tüntetők azt követelték, hogy az ultra-ortodoxok és az arabok is vegyék ki részüket Izrael katonai védelméből.

Közben furcsa hírek terjengnek a tavalyi libanoni katonai fiaskót vizsgáló Vinográd-bizottság körül. Úgy tűnik, a bizottságot életre hívó Ehud Olmert miniszterelnök egyre súlyosabb konfliktusba kerül bíráival, a készülő végleges jelentés miatt. Olmert ügyvédje arra kérte a bizottságot, hogy adják át védencének azokat a tanúvallomásokat, amelyek alapján elítélték a jelentés már nyilvánosságra hozott, a háború első 5 napjával foglalkozó részében.

Vinográdék ezt megtagadták, mire Olmerték levélben kérték az elutasítás indokát. A hadsereg érintettjei sem tétlenek. Ők is azt kérték, hogy átnézhessék megjelenése előtt a velük kapcsolatos vádakat. Kérésükkel jelenleg felsőbb bírósághoz fordultak, amely háromtagú döntő bizottságot nevezett ki az ügyben.

Mindez azt jelenti, hogy a Vinográd-bizottság végleges jelentése, amit legkésőbb a nyár végére ígértek, alaposan elcsúszik. Talán még egy év is eltelhet megjelenéséig a jogi hercehurcák miatt. Addig Izrael katonai és politikai vezetői a helyükön maradhatnak.

(Forrás: www.nethirlap.hu)

[popup][/popup]