Tanulási lehetőségek Izraelben

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael

FELSŐOKTATÁS

Izraelben hét egyetem, a haifai Technion, két művészeti főiskola, több felsőfokú technikum és tanárképző főiskola áll a diákok rendelkezésére. E felsőoktatási intézményekben több mint kétszáz féle képzés közül lehet választani.

Oktatásunk magas színvonala következtében számos külföldi diák érkezik országunkba. A diákok részt vehetnek teljes, vagy speciális egyéves angol nyelvű programban. Ezt az évet mind az Egyesült Államok, mind Kanada legtöbb egyetemén elismerik.

Az izraeli felsőoktatás, a nyugati államokéhoz hasonlóan, szerkezetileg három fokozatból áll. (1) B. A. (Bachelor of Arts), (2) M. A. (Master of Arts), (3) Ph. D. (doktori diploma). Az első diploma fokozatra (B. A.) beiratkozó diákok két különböző szakot választhatnak, vagy egy fő szakot kiegészítő óraszámmal. A diplomát 3, ill. 4 év után kapják meg a fakultás követelményeitől függően. Mindazok a diákok, akik jó eredménnyel végeztek, folytathatják tanulmányaikat a másodfokú diploma (M. A.) megszerzéséért, amely 2, ill. 3 év alatt lehetséges. A doktori diploma (Ph. D.) további 2-4 éves egyetemi tanulmányt igényel. A doktori cím megfelel a tudományos kandidátusi rangnak, ennek megszerzéséhez tudományos, doktori értekezést kell benyújtani, amelyet külső vizsgálóbizottság értékel.

Az izraeli egyetemeken tandíjkötelezettség van, azonban az új bevándorlók a Befogadási Minisztérium diákokkal foglalkozó irodájától anyagi segítséget kapnak, amely fedezi a teljes tandíjat, és szállást, valamint havi ösztöndíjat biztosít.

Izraeli felsőoktatási intézmények

EGYETEMEK

Jeruzsálemi Héber Egyetem

Bölcsészettudományi kar Társadalomtudományi kar Természettudományi kar Orvostudományi kar Fogorvosi kar Jogtudományi kar Mezőgazdasági kar Államigazgatási Főiskola Könyvtár és Régészeti Tanulmányok Főiskolája Tel-Avivi Egyetem

Bölcsészettudományi kar Képző- és előadóművészetek kar Közgazdaságtudományi kar Társadalomtudományi kar Államigazgatási Főiskola Jogtudományi kar Egzakt tudományok kar Biológia tudományok kar Mérnöki kar Gyógyszerészeti kar

A Technion — Izraeli Műszaki Egyetem (Haifa)

Atom-, űrkutatás, építészet, gépészet, számítástechnika, közlekedés, mezőgazdaság, matematika, fizika, biológia, kémia, közgazdaság, statisztika Bar-Ilan Egyetem (Ramat Gan)

Judaisztikai kar Jogtudományi kar Bölcsészettudományi kar Természettudományi és matematikai kar Társadalomtudományi kar

Bar-Ilan Egyetem (Ramat Gan)

Judaisztikai kar

Jogtudományi kar

Bölcsészettudományi kar

Természettudományi és matematikai kar

Társadalomtudományi kar

Haifai Egyetem

Bölcsészettudományi kar

Társadalomés matematikatudományi kar

Tanárképző Főiskola

Államigazgatási Főiskola

ORANIM A Kibuc Mozgalom Tanárképző Főiskolája

Negevi Ben-Gurion Egyetem (Beer-Sheva) Bölcsészeti- és társadalomtudományi kar Természettudományi kar Mérnöki kar

Egészségügyi tudományok kar Weizmann Tudományos Főiskola (Rehovot)

Biológia, kémia, fizika, matematika

FŐISKOLÁK

Bezalel Művészeti Akadémia (Jeruzsálem)

Fényképészet, ipar-, képző-, kerámiaés ötvösművészet, grafika-, környezettervezés, rajzfilm-, videoművészet, szabad művészetek

Jeruzsálemi Rubin Zeneés táncművészeti Akadémia

Előadóművészet, zeneszerzés, karmesterképzés, zeneelmélet, zenetanár-képzés, táncművészet

Jeruzsálemi Műszaki Főiskola

Elektronika, számítástechnika, optika

Shenkar Textilipari és Divattervezési Főiskola (Ramat Gan)

Textilgyártás, textilkémia, ipari management, divat- és textiltervezés

A KIBUC-ULPÁN

A kibucok egyik legsikeresebb kezdeményezése a kibuc-ulpán. A kibuc-ulpán egy olyan speciális program, melyben a héber nyelv intenzív elsajátítása munkával ötvöződik a kibuc kollektív atmoszférájában. A tanítási program 4 és fél hónaptól 5 és fél hónapig terjedhet.

A kibuc-ulpánba egyedülállókat vagy gyermektelen házaspárokat vesznek fel. A korhatár 17 és fél éves kortól 35 éves korig terjedhet. További alapfeltétel a jó egészség és az, hogy a résztvevő fizikai munkát is képes legyen végezni.

Az ulpán feladata, hogy megtanítsa a héber beszédnyelvet, kísérletet tegyen könnyített szövegek és újságolvasásban való jártasság kialakítására, és hogy a további nyelvtanulás alapjait letegye.

Az ulpántanárok olyan felnőttek oktatására vannak felkészülve, akik a hébert mint idegen nyelvet tanulják.

Az osztályokban ez alapszabály 20-25 tanulónál nem lehet több, akik heti hat napon át napi négy órát tanulnak.

Az ulpán előadásokat szervez Izraelről és a judaizmusról, olyan szemináriumokat, amelyek beavatnak a jelenlegi izraeli és vallási élet eseményeibe, valamint kirándulásokat szervez az ország történelmi és idegenforgalmi helységeibe. Néhány kibucban olyan osztályok is működnek, amelyekben azok számára is folyik az oktatás, akik tökéletesíteni akarják héber tudásukat.

Részletes információk és jelentkezés a Szochnut budapesti irodájában Fried Péternél a 122-46-29, 122-46-65 és a 142-63-63 telefonokon, valamint a 14-14-359 fax számon..

Ruppin Mezőgazdasági Főiskola (Emek Hefer)

Mezőgazdasági mérnök és technikus képzés

Közgazdasági Főiskola (Tel Aviv)

Pénzügy, könyv- és számvitel, marketing, humán erőforrások, információs rendszer szervezés

David Yellin Tanárképző Főiskola (Jeruzsálem)

Óvodai nevelők, általános és középiskolai tanárok képzése

Beit Béri Tanárképző Főiskola (Kfar Saba)

Óvodai nevelők, általános és középiskolai tanárok képzése

Levinsky Tanárképző Főiskola (Tel Aviv)

Óvodai nevelők, általános és középiskolai tanárok képzése

Állami Tanárképző Főiskola Kibuci szeminárium

Óvodai nevelők, általános és középiskolai tanárok képzése

A Wingate Főiskola Zinman Testnevelési Kollégiuma (Netanya)

Testnevelő tanárok, gyógytornászok, sportszervezők képzése, óvodai testnevelés, fogyatékos gyermekek, mozgáskorlátozottak testnevelése, időskori testnevelés, táncoktatás

ORT BRAUD Műszaki Főiskola (Karmiel) Biotechnológia, elektronika, gépészet, számítástechnika, automatika, ipari management, marketing

 

Címkék:1993-02

[popup][/popup]