Tagadta a holokausztot, négy hónapra sittre vágták

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 8. A 24 éves Marcell Wöll márciusban felszólalt a tartományi gyűlésben, ahol képviselői mandátummal bír, és követelte a náci bűncselekmények helyszíneire irányuló iskolai kirándulások állami támogatásának beszüntetését.

Úgy fogalmazott, hogy “az úgynevezett nemzetiszocialista terror helyszíneire” tett iskolai kirándulások az “agymosást” szolgálják.

Egy helyi politikustársa tett ellene feljelentést. Wöll jelezte, hogy megfellebbezi a hesseni Friedberg város bíróságának ítéletét.

Országos szinten az NPD jelentéktelen, egyetlen képviselője sincs a szövetségi parlamentben. Riadalmat okozott azonban az utóbbi három évben azzal, hogy sikerült helyeket szereznie két keleti tartomány törvényhozásaiban. Ennek nyomán társadalmi vita kezdődött, nem kellene-e újra kezdeményeznie a kormánynak a párt betiltását.

2003-ban már történt egy ilyen kísérlet, de kudarcba fulladt. A legfelsőbb bíróság elutasította az erre vonatkozó keresetet, mert kiderült, hogy azok az NPD-tagok, akiknek kijelentéseire hivatkozva indítványozta az akkori kormány a párt betiltását, az állami hatóságok fizetett informátorai voltak.

(Forrás: hírszerző)

[popup][/popup]