Szeptemberre megújul a Pécsi Zsinagóga

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 8. Várhatóan augusztus végére befejeződhet a Pécsi Zsinagóga órájának megújítása. Az új szerkezetet a zsidó újévkor, szeptember 12-én adja át hivatalosan a pécsi zsidó hitközség.

  Pécsi Zsinagóga  
  A Pécsi Zsinagóga  

Az 1868-ban felépített Pécsi Zsinagóga órája közel két évtizede nem mutatja már meg a belvárosban járóknak a pontos időt, a csaknem 130 éves szerkezet fogaskerekei elkoptak, az óra ma már csak eszmei értéket képvisel. A pécsi zsidó hitközség úgy döntött, kicseréli a zsinagóga óráját. A régi számlapot június 8-án vették le a zsinagóga homlokzatáról.

Az új óraszerkezet kialakítására jelentős anyagi támogatást kapott a hitközség Pécs Város Önkormányzatától, így várhatóan augusztus végére befejeződhet az óra kivitelezése, amit várhatóan a zsidó újévkor, szeptember 12-én ad át hivatalosan a hitközség. Az új óraszerkezet a világon egyedülálló lesz, ígéri a Pécsi Zsidó Hitközség vezetője és a kivitelezést irányító Gulácsi János, de hogy pontosan hogyan fog kinézni, azt egyelőre még titokban tartják. Krausz István, a hitközség elnöke kérdésünkre elmondta: az idei évben tovább szépül a zsinagóga, folytatják az 1999 óta megkezdett rekonstrukciót is. A szeptemberi ros hasaná ünnepére tehát, egy szinte teljesen megújult zsinagóga fogadja majd a pécsi zsidó hitközség tagjait.

Bodor Gergő

(Forrás: www.pecstv.hu)

[popup][/popup]