Százas lista – A NYTBR könyvajánlata

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Litera

2007. november 26. A New York Times Book Review december 2-i számában jelenik meg az elmúlt év száz legemlékezetesebb kötetéből összeállított lista, melyet az online kiadásban már most is olvashat a közönség. A regény és költészet kategóriában is ötven és a tényirodalom kategóriában is ötven könyvet válogattak az idei termésből a New York Times újságírói.

A regények között a nagy nemzetközi irodalmi díjakra esélyesek listáira felkerült regények természetesen szerepelnek, így Per Petterson, Anne Enright és Ian McEwan regényei, itt van a megjelent Harry Potter-kötet, de szerepel Don DeLillo, Philip Roth, Hisham Matar és Colm Toibin könyve is.

A fordításban megjelent regények között szerepel Roberto Bolano kötete a The Savage Detectives (“Kegyetlen kopók”), Zbigniew Herbert 1956 és 1998 közötti összegyűjtött versei Alissa Valles fordításában, s Murakami Haruki valamint Mario Varga Llosa regényei Jay Rubin és Edith Grossman fordításában.

A tényirodalom körében helyet kaptak az ismeretterjesztő, természettudományos kötetek mellett az életrajzok és esszékötetek is: így itt szerepel John Updike esszé- és kritikakötete a Knopf kiadásában, Hermione Lee Edith Wartionról írt életrajza, melyben az író mellett a designer, a lakberendező , a kertész és az utazó egyediségét is felvillantja (szintén Knopf kötet). Az örökifjú téma, a nápolyi camorra szerepel egy kötettel (Gomorrah: A Personal Journey Into the Violent International Empire of Naples’ Organized Crime System. Roberto Saviano kötetét Virginia Jewiss fordította angol nyelvre, a kiadó a Farrar, Straus & Giroux, a kritika 23-a után olvasható a NYT-ban).

Afrika és az AIDS ellen folytatott küzdelem a témája Helen Epstein a listára került kötetének, a Washington Post újságírójának tollából Irakról jelent meg kötet (Imperial life in the Emerald City: Inside Iraq’s Green Zone), de a CIA, mint kimeríthetetlen téma szintén szerepel a kínálatban.

Victoria Glendinning Virgina Woolf férjéről, Leonard Woolf-ról írt életrajzot, Tim Jeal a nagy afrikai felfedezőről, Henry Morton Stanley-ről jelentkezett hasonló kötettel, de Claire Tomalin Thomas Hardy-életrajza, John Richardson Picasso életét 1917-től 1932-ig kísérő kötete és Steven Bach Leni Riefensthal életét és műveit elemző könyve is felkerült a legemlékezetesebb ötven tényirodalmi kötet listájára. A történelmi témák között a náci Németország történetét vagy a sztálini Oroszország eseményeit szemléző könyvek éppúgy szerepelnek, mint egy Sierra Leone-i kölyökkatona visszaemlékezései.

A teljes ide kattintva tekinthető meg

[popup][/popup]