Retúr Oroszországba(n) – Szántó T. Gábor kötete oroszul

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

A moszkvai Text kiadó jelentette meg Szántó T. Gábor Obratnij bilet (Retúr) című elbeszéléskötetét Jurij Guszev fordításában. A sorozat korábbi szerzői többek között Kertész Imre, I. B. Singer, Saul Bellow, Primo Levi és Aharon Appelfeld.

Szántó T. Gábor író, költő, a Szombat, zsidó politikai és kulturális folyóirat főszerkesztője. Elbeszélései után első regénye, a Keleti pályaudvar, végállomás 2002-ben jelent meg, ezt ismét novellák követték Lágermikulás címmel 2004-ben.

A Retúr című novella 1999 novemberében jelent meg a Jelenkor folyóiratban, később a Lágermikulás elbeszéléseinek egyike lett; az orosz kiadásban kötet címadó darabként látjuk viszont.

Legközelebb április 10-én a Sirályban található Szombat Szalonban találkozhatnak vele és írásaival, ahol a Van-e áldás a bordalon? Érzékiség, irodalom és a vallás című felolvasáson és beszélgetésen vesz részt Kiss Judit Ágnes, Nádasdy Ádám és Pályi András társaságában.

A beszélgetés és felolvasás témája az erotika és vallási kötődés: hogyan befolyásolja, korlátozza, vagy stimulálja a vallási hagyomány az alkotót? Miként lehet összeegyeztetni a kifejezési szabadságot a vallási meggyőződéssel? (Forrás: Litera)

Van-e áldás a bordalon?

[popup][/popup]