Rávall, nem vall rá – Mit mond a nyugalmazott főrabbi?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 20. Csatlakozom azokhoz, akik a Semjén beszéddel kapcsolatosan kifogásukat aláírásukkal megerősítették. A Népszava által közölt névlistán nevem aláírható.

Már akkor rossz érzés fogott el, amikor a „szakállas bácsik” említésével keltett feltűnést Semjén Zsolt. De azt egyszeri elvétésnek gondoltam.

Immáron most az öreg bácsik és nénik említése az ő kontextusában teljesen helytelen és igaztalan volt. Ezek a bácsik és nénik az én kortársaim.

Nem szeretjük a nyilas rémtettek elkövetőihez hasonló öltözéket látni, nem tartjuk kegyeletes dolognak az Árpád-ház zászlaját, némi módosítással, vagy akár a nélkül, az egészen nyilvánvaló célokból lobogtatók kezében.

Nem az Árpád-ház hagyományait dicsérik ezzel.

Együtt a Schwartz bácsikkal és Weisz nénikkel nem tudjuk elfeledni azt a rémuralmat, amelyet azok követtek el, akiknek öltözékét most utánozni kívánják.

Természetesen nem jelenti azt, hogy ártatlanokra haragudjunk, akár maguk is szemtanúi voltak a borzalmaknak, akár később születtek.

A nyilas rémuralom a magyar történelem gyászlapjaira tartozik.E korban dicsőséget azok hoztak, akik e rettentő rémuralom ellen felkeltek. Aki mindezt nem érti, az azt sem tudja, hogy mi a kereszténység, amely a Héber Biblián, általánosan ismert nevén, az Ószövetségen alapul.

Végül: a Scheiber-idézet.

Évtizedeken át abban a kiváltságban részesültem, hogy nagyon közeli kapcsolatban állhattam boldogult Scheiber Sándor professzorral, halála után méltatlan utódja lettem.

A Neki tulajdonított megállapítás nem vall rá, sem stílusára, sem gondolkodására. S ez a véleménye mindazoknak, főként gyakori tanítványainak, akik Őt közelről ismerték, s vele szinte mindennapos kapcsolatban állhattak.

Dr. Schweitzer József, nyugalmazott országos főrabbi

(Forrás: Népszava)

[popup][/popup]