Pogromok könyve

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 21. Ligyija Miljakova, az Orosz Tudományos Akadémia kutatója adta ki ezen a címen ezeroldalas tanulmányát, amely az 1917-1922 között zajlott orosz polgárháború zsidó áldozatait próbálja számba venni.

A polgárháború alatt, valamint az utána lassan megszilárduló szovjethatalom első éveiben számtalan pogrom zajlott orosz, ukrán és belorusz területeken, melyek nyomán mintegy kétszázezer zsidó vált földönfutóvá, veszítette el hozzátartozóit vagy életét.

A könyv tanúsága szerint a polgárháborúban harcoló valamennyi fél katonái között sokan voltak zsidóellenes érzelműek a fehérgárdistáktól a vörösgárdistákig, s a különféle önálló célokat követő milíciákig.

A kutatás elsősorban az – ezekben az években működött – Pogromok Áldozatait Segítő Központi Bizottság anyagain alapul, amelyeket Miljakova az orosz állami archívumokban lelt fel. A kutató több mint 360 jelentést dolgozott fel az 1917-1923 közötti időszakból. A hat évig tartó kutatás során eredménye egy ezer oldalas könyv, melyet ötszáz (!) példányban nyomtattak ki.

Nehéz időkben – magyarázta a könyv bemutatóján Miljakova – az egyszerű ember gyakran tudattalanul is bűnbakot keres. A zsidók pedig a legmegfelelőbbek erre a szerepre, mivel jól láthatóak és kiszolgáltatottak.

(A www.jta.org alapján fordította Gadó János)

[popup][/popup]