Plakátokat cenzúráztak Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2007. november 25. Cenzúrázták Izraelben zsidó telepesek Ehud Olmert miniszterelnök elleni plakátkampányát, amellyel tiltakozni akartak az egyesült államokbeli Annapolisban tartandó nemzetközi békeértekezlet ellen – közölte vasárnap az izraeli katonai rádió.

Az “Olmert a rendőrség elől menekül Annapolisba” feliratú plakátok vasárnap jelentek volna meg több száz autóbuszon a konferencia megtartását és a palesztinoknak adandó bármiféle engedményt ellenző telepesszövetségek és szélsőjobboldali mozgalmak kezdeményezésére. A fő közlekedési társaság, az Egged azonban úgy döntött, hogy nem engedni kirakni buszaira a plakátokat, mert azok “sértenék a nemzeti konszenzust” – fűzte hozzá a rádió.

A kampány idézett jelmondata arra a rendőrségi döntésre utal, hogy megvárják Olmert hazatérését Annapolisból, s csak azután, csütörtökön teszik közzé ajánlásaikat a miniszterelnök esetleges vád alá helyezésére egy 2005-ös korrupciós üggyel kapcsolatban.

Az izraeli tájékoztatási eszközök szerint a halasztásról azért döntöttek, mert a hatóságokat számos bírálat érte amiatt, hogy eredetileg vasárnap, épp az annapolisi találkozó előtt hozták volna nyilvánosságra állásfoglalásukat, amely “kellemetlenül érinthette volna” a kormányfőt.

Olmert 2005-ben megbízott pénzügyminiszterként közbenjárt egy ausztrál üzletember érdekében, aki a Leumi bank, a második legnagyobb izraeli pénzintézet felvásárlására jelentkezett. A miniszterelnök ellen két további rendőrségi vizsgálat is folyik, az egyik szabálytalan ingatlanügylet, a másik hatáskörön túli politikai kinevezések ügyében.

[popup][/popup]