Paul Lendvai: az Orbán körüli jobboldal a veszélyes

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Figyelőnet

2008. április 10. Megütközést keltő Magyarország címmel közölte csütörtöki számában a Der Standard osztrák liberális napilap Paul Lendvai cikkét a Magyarországon újraéledő rasszista és antiszemita uszításokról.

Paul Lendvai a Magyar Gárdáról A magyar származású ismert ausztriai publicista szerint a tekintélyes európai lapokban az utóbbi időben Magyarországról megjelenő tudósítások középpontjában nem a balliberális kormánykoalíció felbomlása és a fokozódó gazdasági nehézségek állnak, hanem a nyíltan rasszista és antiszemita uszítások újraéledése, illetőleg a különféle félkatonai gárdák felvonulásai a Hősök terén és a zömmel romák lakta falvakban.

A félkatonai szervezetekről magyarázóan megjegyezte, hogy olyan zászlók alatt és olyan egyenruhákban jelennek meg, amelyek a nemzetiszocialista nyilaskereszteseknek a második világháború utolsó hónapjaiban megvalósult rémuralmára emlékeztetnek.

Lendvai idézte a Magyar Hírlapban megjelent “hírhedt” Bayer Zsolt-írás néhány kitételét (a szerzőt Orbán Viktor szűkebb köréhez sorolta, de név szerint nem nevezte meg) és a visszhangokat, köztük Esterházy Péter véleményét, aki Bayer a cikkét “az utóbbi évek messze legundorítóbb írásának” minősítette, magyar értelmiségiek nyílt levelét és Dávid Ibolya “bátor fellépését”.

Valójában azonban nem is a viszonylag kicsi, erőszakra hajló barna tábor a veszélyes, hanem az Orbán körüli politikai jobboldal, s nagyon kevés kivételtől eltekintve a katolikus és a protestáns egyház “finom hallgatása” – jegyezte meg a publicista.

[popup][/popup]