Öt új kulturális szakdiplomata

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 29. Öt magyar kulturális szakdiplomata kezdi meg működését Kínában, Izraelben, Szerbiában és Horvátországban. Mindannyiukat pályázati úton választották ki, Hiller István szerdán jelentette be a kinevezésüket.

Az oktatási és kulturális miniszter korábban meghirdetett “kínai offenzívája” keretében ősztől Pekingben és Sanghajban hoznak létre egy-egy kulturális szakdiplomata állást. A kínai fővárosba Nagy Gábor villamosmérnök-szakközgazdász, a tárca szakdiplomáciai főosztályának jelenlegi helyettes vezetője utazik. A sanghaji poszt a kommunikációs végzettségű Hajbáné Nagy Judit Éváé, aki dolgozott már a pekingi magyar nagykövetségen, és a sanghaji főkonzul felesége. A tel aviv-i szakdiplomata november 1-jétől a judaisztikát végzett Lányi Eszter. Belgrádba a bölcsész-kutató Szentgyörgyi Klára megy, Zágrábba pedig a médiaszakos újságíró Jósvai Lídia, mindketten január 1-jétől dolgoznak.

A most először kinevezett szakdiplomaták feladata, hogy lehetőségeket teremtsenek a magyar kultúra bemutatkozására azokban az országokban, ahol nincs magyar kulturális intézet. Állomáshelyük a magyar nagykövetség lesz. A beindítás az idén a tárca költségvetéséből kigazdálkodott 200 millió forintba kerül, jövőre az öt új poszt működtetése 220-ba. Pénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezetésével küldöttség utazik Kínába a jövő tavaszig tartó magyar kulturális évad megnyitójára. A miniszterelnök ajándékba viszi Petőfi János vitéz című művének kínai nyelvű új köteteit. Kínában iskolai tananyag a költő Szabadság, szerelem kezdetű verse. Ezért lett az évad címe is ez. 

(Forrás: www.nol.hu)

[popup][/popup]