Orosz páncélosok Palesztinának

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. március 22. A palesztin kormány 25 orosz páncélozott szállító harcjárművet kap, az izraeli kormány áldását adta az üzletre. A harcjárművek a palesztin biztonsági szolgálatot erősítik majd.

Oroszország egyébként még két éve ajánlott 50 ilyen katonai járművet a palesztin vezetésnek, Izrael azonban megvétózta az üzletet, mondván: a szélsőséges Hamász megkaparinthatja az orosz ajándékot. A zöld jelzést végül Szergej Lavrov pénteken véget ért izraeli látogatása során adta meg az izraeli kormány, ám a harci járművek számát megfelezte, és nem engedi, hogy géppuskát szereljenek rájuk.

A belső palesztin hatalmi viszály kiéleződésével tavaly júniusban a Hamász véres harcokban egyeduralma alá vonta a Gázai-övezetet. Mahmúd Abbász elnök ennek következtében feloszlatta az Iszmáíl Haníje vezette egységkormányt, rendkívüli állapotot vezetett be, és Szalám Fajjád független politikus miniszterelnökségével szükségkabinet alakult. Ennek a fennhatósága ténylegesen csak Ciszjordániára terjed ki. A jemeni kormány közvetítési kísérletei a palesztinok megbékítésére nem vezettek eredményre.

[popup][/popup]