Orbán és Navracsics a nemzetközi zsidó szervezetek vezetőinek írt levelet

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 22. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Navracsics Tibor, a párt parlamenti frakciójának vezetője is levelet írt a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus vezetőinek, akik a magyar miniszterelnöknek fejtették ki aggodalmukat a Magyar Gárda megalakulása miatt.

A sajtó híradásaiból értesültünk az emberi jogok magyarországi érvényesülése felett érzett aggodalmukról. A Magyar Köztársaság legnagyobb ellenzéki pártjának és Közép-Európa egyik legnagyobb politikai szervezetének vezetőiként biztosítjuk Önöket: a Fidesz nem engedi, hogy bármely honfitársunkat származása, vallási vagy egyéb identitása alapján hátrányos megkülönböztetés érjen” – írták a Fidesz vezetői Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus és Mose Kantornak, az Európai Zsidó Kongresszus elnökének címzett levelükben.

Orbán Viktor és Navracsics Tibor úgy fogalmazott: “ahogyan a tavalyi esztendőben határozottan léptünk fel a demokratikus jogaikkal élő békés tüntetőket ért rendőri brutalitással szemben, úgy a jövőben is ki fogunk állni minden társadalmi csoport mellett, amelyet fenyegetés ér, vagy amelyek szabadságjogait önkényesen korlátozni akarják. Polgári értékrenden alapuló politizálásunk következtében mélyen hiszünk az emberek és az általuk létrehozott közösségek – így a magyarországi zsidóság – egyenjogúságában és szabadságjogaik sérthetetlenségében“.

Éppen ezért biztosítjuk Önöket, mint a világ zsidóságának jogaiért küzdő szervezetek vezetőit, hogy magyarországi zsidó honfitársaink emberi és szabadságjogait minden demokratikus eszközt felhasználva meg fogjuk védeni” – zárul a Fidesz-vezetők levele.

A Fidesz a Magyar Gárda megalakulását követően azt az álláspontját fogalmazta meg, hogy a párt megalakulása óta kiáll az alkotmányos jogok érvényesülése, így az egyesülési jog szabad gyakorlása mellett. Természetesen az egyesülési jogukkal élő állampolgároknak és szervezeteiknek tevékenységük során maradéktalanul be kell tartaniuk a törvényeket. Ennek biztosítása pedig az erre hivatott állami szervek, nem pedig politikai pártok feladata.

A Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus vezetői azt kérték közös levelükben a magyar miniszterelnöktől, sürgősen tegyen meg mindent annak érdekében, hogy “megállítsanak bármely politikai pártot, amely beszéddel, fegyveres fenyegetéssel vagy más eszközökkel faji erőszakra ösztönöz, a gyűlölet és a bigottság kifejezéseit használva”.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán kérte Kovács Tamás legfőbb ügyészt, hogy különös figyelemmel kövesse a Magyar Gárda nevű szerveződés működését, és a hatályos jogszabályokkal, valamint a magyar alkotmánnyal ellentétes cselekmény esetén haladéktalanul lépjen fel.

(Forrás: STOP)

[popup][/popup]