Olmert ellen protestáltak a Holokauszt-túlélők

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 6. A tüntetőkhöz a koncentrációs tábort túlélő néhány idősebb is csatlakozott, akik azt mondták, alig tudják gyógykezelésük költségeit fedezni.

  Ehud Olmert  
  Ehud Olmert  

Ehud Olmert miniszterelnök a segélyeket 2008-tól folyósítaná, és felhívta a figyelmet arra, hogy kormánya az első kormány, mely különleges juttatás bevezetésével kívánja segíteni a 250 000 főnyi Holokauszt túlélők táborát.

A tüntetők a „(Meg)élhetés menetének” nevezték magukat. Az egyik protestáló óriási polémiát keltett, mivel a koncentrációs táborban kötelező viseletet vette magára, melyen a sárga Dávid-csillag is rajta volt. „Az élet emberhez méltó befejezésének jogáért tüntetünk. Izrael Állam régóta kibékült Németországgal, most már itt az ideje, hogy velünk is kibéküljön.”

Noah Kieger, egy másik Holokauszt-túlélő ugyanakkor azt a kijelentést tette, ha a hatóságok eljárása nem is minősíthető megfelelőnek, akkor sem lehet őket egy napon említeni azokkal, akik hatmillió ember meggyilkolásáért felelősek.

Olmert szerdán találkozik a túlélők képviselőivel, hogy egyezségre jussanak a segély nagyságát illetően.

Dubi Arbel, az egyik túlélő-szervezet elnöke azt nyilatkozta, a túlélők mindmáig rémálmokkal küszködnek, 14-szer nagyobb a valószínűsége a rák kialakulásának náluk, mint az „átlagos” lakosságnál, és a koncentrációs táborban hiányos étkezés miatt gyakorta törik csontjukat. „És most, mikor segítségre lenne szükségük, nem tudnak senkihez sem fordulni.”

(Forrás: www.kitekinto.hu)

[popup][/popup]