Nagy sikerű filmsorozat az iráni Schindlerről

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. október 5. Miközben Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő rendszeresen hangoztatja holokauszt-tagadó nézeteit, a konzervatív politikai erők befolyása alatt álló iráni közszolgálati televízió nagy sikerrel sugároz egy sorozatot az iráni Schindlernek is nevezett Abdul Hoszein Szardariról, aki francia zsidók ezreit mentette meg a második világháború alatt.

  Az irani Sshindler  
  Részlet a filmből  

A Le Point című francia hetilap teheráni tudósítása szerint irániak millió követik hétről hétre a Zéró magasság című tévésorozatot, amelyből elnökük antiszemita prédikációi ellenére megismerhetik a holokauszt igaz történetét.

Abdul Hoszein Szardari a nácik által megszállt Párizsban az iráni nagykövetségen dolgozott diplomataként. Egy francia zsidó lány iránt érzett szerelme miatt több ezer zsidó életét mentette meg azzal, hogy iráni útleveleket adott ki számukra, akik ezzel Palesztinába távoztak.

A tudósítás szerint Iránban sokan úgy vélik, hogy a sorozat engedélyezése egyfajta kritika a hatalom részéről az államfő provokatív kijelentéseire, amelyekben a holokausztot mítosznak nevezte és Izraelnek a térképről való letörlésével fenyegetett.

A 25 ezer iráni zsidót képviselő Maurice Motamed parlamenti képviselő a lapnak elmondta: az iráni zsidók minden hétfőn este újra átélik a holokauszt történetét tévéjük előtt, amely végre egy iráni Igaz igaztörténetét dolgozta fel.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]