Mozgatókerekek

Írta: (sz.é.) - Rovat: Archívum, Gazdaság

Az Egged Szállítási Részvénytársaság 4000 autóbuszával a világ harmadik legnagyobb autóbusz-flottája.

Lényegében Izrael legnagyobb vállalata; 1933-ban alakult, azzal a céllal, hogy összekösse az egymástól távollevő, kapcsolatokat nélkülöző telepeseket. Az Egged fontos szerepet játszott a függetlenségért vívott hosszú küzdelemben is. Később pedig, túl a pionír-korszakon, Eggednél afrikaiak, ázsiaiak és latin-amerikaiak tanulták országaik autóbusz-hálózatának kiépítését és működtetését.

Az Egged leányvállalata, az izraeli külügyminisztériummal együttműködő MATI a tengerentúli társaságok számára rendez tanfolyamokat Izraelben, vagy küld hozzájuk izraeli oktatókat; a témák a gépkocsik üzemeltetése, karbantartása, a menetrend-készítés és az általános menedzselés.

A MATI csaknem valamennyi Latin-Amerikai országban résztvett valamilyen formában a helyi buszhálózatok kiépítésében. A vállalat igazgatója. Amnon Bar-On a helyszínen irányította, a Sierra Leone-i kormány kérésére a közlekedési hálózat megszervezését.

Az Egged 8000 alkalmazottja közül 4400 részvényes is. A társaságnak több részlege van; turistabusz-alvállalat, utazási iroda és ingatlanügynökség, s ezeket mind a társaság tagjai irányítják.

Az Eggednek van még 57 üzemanyagtöltő állomása és 34 garázsa, teljes javítóhálózattal. 37 raktárában 60 ezer tartalék alkatrészt tárolnak. 27 központi pályaudvara van, köztük a Tel Aviv-i Központi Autóbusz-pályaudvar, amely naponta félmillió embert szolgál ki, az idei évtől kezdve, amikor már teljes kapacitással működik.

 

 

Címkék:1993-04

[popup][/popup]