Mein Kampffal a nácizmus ellen

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 24. A német történész szerint ideje lenne megjelentetni a Mein Kampf kritikai kiadását. Néhány év múlva ugyanis elévülnek a szerzői jogok, és akkor bárki kinyomtathatja Hitler főművét. Jó lenne, ha nem a neonácik kiadásában lenne újra olvasható.

  Horst Möller  
  Horst Möller történészprofesszor  

“A Mein Kampf a náci rezsim kulcsszövege. Amíg nem jelenik meg megfelelően kommentált kiadásban, addig nem lehet elejét venni a könyv értelmezésével kapcsolatos ostoba spekulációknak. A kritikai kiadás lerombolhatná a Mein Kampf körüli mítoszokat. Megkönnyítené a politikai tisztánlátást, bebizonyíthatná, hogy a nagy hatású könyv valójában ócska fércmű, és ezzel hozzájárulna a Mein Kampf körüli viták végleges lezárásához” – nyilatkozta Horst Möller történészprofesszor, a müncheni Institut für Zeitgeschichte igazgatója a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

A Mein Kampfot Németországban a második világháború óta nem adták ki. Sokan úgy tudják, hogy betiltották, pedig nem egészen. A háború lezárásakor a náci Eher-Verlag kiadó Bajorország tartomány tulajdonába került, és így a kiadóval együtt a Mein Kampf szerzői jogai is az államot illetik meg. A tartomány pedig nem járul hozzá az újabb kiadáshoz, attól tartva, hogy a könyv a szélsőjobboldali és neonáci eszméket erősítené.

A szerzői jogok viszont csak a szerző halála utáni hetven évben élveznek védelmet. Ennek leteltével minden mű szabadon kiadható. Mivel Adolf Hitler 1945-ben halt meg, a Mein Kampf szerzői jogi védettsége 2015-ben megszűnik, és utána bárki kedve szerint kinyomtathatja.

Afelől senkinek nincs kétsége, hogy a szerzői jogok elévülése után a neonácik kapva kapnak majd az alkalmon, és azonnal megjelentetik a Mein Kampfot, vélhetően saját megjegyzéseikkel, bevezetésükkel és értelmezésükkel kiegészítve. Höller ezért tartja szükségesnek, hogy mielőbb, mintegy megelőző csapásként megjelenjen egy megfelelően kommentált kiadás. Így az olvasók nem a szélsőjobboldali kiadásokból ismernék meg a szöveget.

Nem mindenki ért egyet Möllerrel. Wolfgang Benz, a berlini Zentrum für Antisemitismusforschung szerint képtelenség kellően kommentálni a vaskos irományt. “Hogyan is lehetne jegyzetekkel ellátni a Hitler elmebeteg világnézetét kifejtő 800 oldalas monológot? Talán minden mondathoz oda kellene írni, hogy “Hitler ebben téved”, vagy “Hitler itt zagyvaságokat hord össze”?” – fejtegette a történészprofesszor a Spiegel nemzetközi kiadásában. Hozzátette, hogy még ha sikerülne is megfelelően jegyzetelni a szöveget, a neonácik kedvét akkor sem lehetne elvenni saját változatuk megjelentetésétől.

Salomon Korn, a Zentralrat der Juden in Deutschland elnökhelyettese sem szeretné, ha a Mein Kampf 2015 előtt megjelenne. Ez ugyanis biztosan sértené a holokauszt túlélőit. Azzal viszont egyetért, hogy a megfelelően jegyzetelt kritikai kiadásra nagy szükség lesz. “De elég, ha ez csak fél évvel a szerzői jogok lejárta előtt jelenik meg” – vélekedett.

Ami pedig a könyv hatását illeti, Korn egyáltalán nem aggódik. A Mein Kampf ugyanis rendkívül nehezen olvasható, zavaros tákolmány. “Nem hiszem, hogy nagy hatása lesz. A Mein Kampf olyan rosszul van megírva, és annyi benne az ellentmondó és illogikus gondolat, hogy az épeszű olvasó azonnal elhajítja.”

Idősebbeknek talán még rémlik, mintha egyébként épeszűnek látszó emberek milliói rajongtak volna egykor e könyvért. Lehet, hogy csak azért, mert nem olvasták?

(Forrás: Metazin – a lapok lapja, a szemlék szemléje)

[popup][/popup]