Megölték kollégáját a magyar üzletember szerint

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop

2007. október 14. Bűncselekményt gyanít egykori – szövevényes múltú, állítólag többszörös ügynökként is ismert – egyiptomi kollégájának általa látott londoni halála mögött egy magyar vállalatigazgató, akit a szombati The Times szólaltatott meg.

A vezető londoni napilap ismertetése szerint az áldozat a 62 éves Asraf Marvan üzletember, Nasszer néhai egyiptomi elnök veje, később Anvar Szadat, meggyilkolt egyiptomi államfő politikai és biztonsági tanácsadója, aki június 27-én zuhant ki London belvárosában lévő, ötödik emeleti luxuslakásának teraszáról.

Történészek szerint Marvan “a Közel-Kelet leghírhedtebb kémje” volt, aki szorosan együttműködött több titkosszolgálattal is, köztük a brit külső elhárítással (MI6), valamint a CIA-vel és a KGB-vel – írta a szombati The Times.

A lap szerint nem sokkal a haláleset előtt Marvannak az 1973-as jom kippuri háborúban játszott szerepéről is “elhangzottak állítások”. Izraeli források szerint Marvant az izraeli titkosszolgálat, a Moszad 1969-ben beszervezte, és az ügynök 1973-ban adatokat szolgáltatott ki a Szuezi-csatorna átlépésére kidolgozott egyiptomi tervekről.

Az izraeli katonai hírszerzés vezetője azt mondta: Asraf Marvan “kulcsfontosságú kém” volt, aki Izraelt segítette.

Egyiptomi források ugyanakkor azt állítják, hogy Marvan éveken keresztül félrevezető információkat adott az izraelieknek, Szadat elnök jóváhagyásával – áll a The Times szombati ismertetésében.

A brit lap megszólaltatta a 43 éves Répási Józsefet, a Ubichem plc nevű brit cég egyik igazgatósági tagját, aki szemtanúja volt Marvan halálának, és azt mondta: meggyőződése, hogy nem öngyilkosságról van szó.

Az 1978-ban alapított Ubichem – a cég honlapján olvasható ismertetés szerint – vegyipari szolgáltatásokat végez számos iparág számára, és Budapesten is van két telephelye.

A The Times beszámolója szerint a cég éppen a globális üzleti szféra vállalatvezetőinek szervezeteként működő Institute of Directors (IoD) londoni székházában tartott igazgatótanácsi ülést, ahová várták a székházzal szemközt, attól alig 15 méterre lakó Marvant is, aki a cég főrészvényese volt.

Az IoD tárgyalóterméből egyenes rálátás nyílt Marvan 4,4 millió font (1,6 milliárd forint) értékű, 15 szobás lakására. Répási József beszámolója szerint egyszer csak valaki azt mondta: “nézzék, mit csinál Dr. Marvan”. “Balra fordultam, és láttam, amint zuhan. Már a levegőben volt, amikor először megpillantottam” – idézi a vegyész végzettségű magyar vállalati illetékest a londoni napilap.

Répási József elmondta: felnézett, és azt látta, amint az egyik teraszon két “sötét ruhás, közel-keleti kinézetű úr” tekint lefelé. A két ember azután eltűnt, majd egy másik teraszon ismét megjelent.

Répási a lap beszámolója szerint elmondta: februárban találkozott először Marvannal, miután tagja lett a cég igazgatótanácsának, és utána még négy alkalommal találkozott vele. Hozzátette: nem hiszi, hogy Marvan saját akaratából öngyilkosságot követett volna el. “Két nappal a halála előtt beszéltem vele, és még akkor is terveket szőtt … várta ezt az értekezletet” – mondta a magyar szemtanú. Szerinte az egyiptomi üzletembert “valaki a teraszon vagy a szobában valamiképp rákényszerítette, hogy kiugorjon”.

Répási József elmondta: a múlt hónapban, Budapesten kihallgatta őt a Scotland Yard egyik nyomozója.

A The Times szerint Marvan éppen memoárkötetén dolgozott, amely az “1973 októbere – Mi történt” címet viselte, utalva a jom kippuri háború kitörésének időpontjára. A rendőrséggel azt közölték, hogy a már csaknem teljesen elkészült kötet egyetlen ismert példánya Marvan halálának napján eltűnt a lakásból – áll a cikkben.

A lap által idézett egyik forrás szerint Marvan felesége, Mona azt mondta a rendőröknek: férje háromszor is tett utalást arra, hogy gyilkosságtól tart.

A Scotland Yard szóvivője közölte: a nyomozók valószínűsítik, hogy sikerült azonosítaniuk a teraszon tartózkodókat. A rendőrségi szóvivő a további kommentártól elzárkózott – áll a The Times szombati cikkében.

[popup][/popup]