Mégis van fogás a kuruc.infon?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava Online

2007. november 7. A kuruc.info ügyének megoldásában az ügyészség helyesen járt el, amikor megkereste a külföldi hatóságokat, de nem biztos, hogy jól határozta meg a jogsegélykérés jogcímét – nyilatkozta a Klubrádiónak Magyar György.

A büntetőjogász azt mondta: ha a magyar hatóságok nem kaptak volna elutasító választ tengerentúli kollégáiktól, ha nem a személyes adatokkal való visszaélés ügyében kértek volna segítséget. Véleménye szerint ugyanis a szélsőséges honlap kimerít súlyosabb bűncselekményeket is.

Az ügyészség ugyan helyesen járt el, amikor megkereste a külföldi hatóságokat, de nem biztos, hogy jól határozta meg a jogsegélykérés jogcímét, amikor a személyes adatokkal való visszaélés ügyében kért segítséget – mondta el a Klubrádiónak Magyar György. A büntetőjogász úgy véli: ha más tényállást jelöltek volna meg, nem kaptak volna az elutasító választ. A megkeresésnek ugyanis csak akkor lehet helye, ha az elkövetett tett mindkét állam joga szerint büntetendő.

A műsorvezető kérdésére válaszolva Magyar György közölte: a magyar hatóság azért nem tud titkosszolgálati eszközökkel élni az oldalt működtetők ellen, mivel azok bírói engedélyhez kötöttek, és ez csak öt évnél súlyosabb börtönnel fenyegetett bűncselekmények esetén engedélyezhetők.

Az ügyvéd szerint a honlapon vannak olyan tartalmak, melyek kimerítenek súlyosabb bűncselekményt is – például rombolás, lázadás, terrorcselekmények, terrorista csoportban való közreműködésnek, vagy ezekre való felbujtás -, de ehhez feljelentés, vizsgálat és számítástechnikai ismeretanyag kell .

[popup][/popup]