Megint tüntetni akarnak az újnácik Prágában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2007. november 16. Csehországban szombaton tartják a rendszerváltás 18. évfordulóját, Prágában számos tüntetést szerveztek. A neonácik ezen a napon a prágai Hyde Parkba tervezik tüntetésüket, mert ott nincs bejelentési kötelezettség. Zsidó szervezetek ismét imával tiltakoznak. A rendőrség megerősíti az utcai készenlétet.

Mozgalmas hétvégére számítanak Prágában, ahol szombaton emlékeznek meg a rendszerváltó bársonyos forradalom 18. évfordulójáról. Bár ez a nap hivatalos állami ünnep, központi utcai állami megemlékezés a csehországi szokásoknak megfelelően most sem lesz, csak néhány kisebb rendezvény.

Ugyanakkor szombatra több szervezet is tüntetést jelentett be. A prágai rendőrség közölte, ismét megerősítik az utcai készenlétet, 550 állami rendőr és 250 városi rendőr fogja felügyelni a törvények betartását.

Nincs bejelentési kötelezettség

A legnagyobb figyelem a neonácik tüntetésére irányul, amelyet az Autonóm Nacionalisták (AN) nevű szervezet rendez a Palacky téren. Ezt a belváros peremén lévő teret a városi önkormányzat három éve prágai Hyde Parknak minősítette, ahol előzetes bejelentés nélkül lehet bármiféle összejövetelt, rendezvényt lehet tartani.

“Ez természetesen a szélsőséges szervezetekre is vonatkozik. A rendezvényt azonban biztosítani fogjuk, és mindenféle rendbontásra való kísérletet meggátolunk” – jelentette ki Eva Brozová prágai rendőrségi szóvivő.

Az emberi jogokra hivatkoznak

“Akciónkkal az állampolgári és emberi jogok megsértésére kívánjuk felhívni a figyelmet, ahogy ez a múlt héten is megtörtént” – olvasható az AN honlapján. Múlt szombaton a neonácik a régi zsidónegyedben akartak felvonulni, de a hatóságok a menetet nem engedélyezték és a neonácikat végül a belvárosba sem engedték be. Az utcai incidenseknek hét sebesültje volt.

A prágai zsidó hitközség most szombaton is utcai imával akar tüntetni a neonáci veszély és az antiszemitizmus ellen.

A radar ellen is tüntetnek

A Vencel téren az amerikai radarállomás csehországi telepítését ellenzők rendeznek nagygyűlést, amelyre több ezer embert várnak. A tüntetés előkészítésébe a prágai diákszervezetek, szakszervezetek és számos ismert közéleti személyiség is bekapcsolódott. A radarellenes petíciót eddig már több mint 150 ezer ember írta alá.

A bársonyos forradalommal kapcsolatban két megemlékező rendezvény van bejelentve. A Nemzeti bulváron, ahol 1989. november 17-én a korabeli rendőrség erővel szétoszlatta a szocialista rendszer elleni diáktüntetést az akkori résztvevők szerveztek megemlékezést. Václav Havel exállamfő is jelezte, hogy megjelenik az ünnepségen.

Tőlük nem messze, a Vencel tér alsó részén pedig azok tartanak nagygyűlést, akik szerint a bársonyos forradalom célkitűzései nem teljesültek és az embereknek az új rendszer, az új hatalom csalódást okozott.

[popup][/popup]