Meghalt Tom Lantos

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. február 11. Meghalt Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő – jelentette a Fox News hírtelevízió hétfőn.

A 80 éves Tom Lantos a Washingtonhoz közeli, Maryland állambeli Bethesda Haditengerészeti Kórházban halt meg rákban – jelentette a Fox News hírtelevízió hétfőn. Ő volt az egyetlen holokauszt-túlélő az amerikai kongresszusban.

Tom Lantos (Lantos Péter Tamás) Budapesten született, 1928. február elsején. 1981 óta volt az amerikai képviselőház tagja, ahol Kalifornia 12. számú választókerületét képviselte, a ház egyedüli holokauszt-túlélőjeként. 2008. január 2-án bejelentette, hogy nyelőcsőrákja miatt az év végén visszavonul a politikától.

A képviselő hivatalos honlapján található életrajza szerint Lantos már fiatalon a “demokrácia ügyéért harcolt”, Magyarország 1944-es német megszállása idején tizenévesként antifasiszta földalatti-, a II. világháború után pedig antikommunista diákmozgalmakban vett részt. 1947-től az Egyesült Államokban él, ahol felsőfokú tanulmányokat folytatott a Washingtoni Egyetemen, illetve a kaliforniai Berkeley Egyetemen, ahol 1953-ban PhD-fokozatott szerzett.

Mielőtt képviselő lett, volt egyetemi közgazdaságtan-professzor, üzleti tanácsadó magántársaságoknál, külpolitikai elemző egy televízió-társaságnál, majd a szenátus gazdaság-, illetve külpolitikai tanácsadója.

Felesége, Annette, a San Francisco Chronicle című amerikai napilap szerint Gábor Zsa Zsa magyar származású amerikai színésznő unokatestvére. Neje és két lánya a The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (Az utolsó napok szentjeinek, Jézus Krisztus egyháza) nevű mormon egyház tagjai lettek.

“Még csak karrierem felénél járok” – nyilatkozta alig egy éve. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Lantos születésnapja és a politikától való visszavonulása alkalmából február 7-én személyesen adta volna át a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, a politikus megromlott egészségi állapota miatt az esemény azonban elmaradt.

[popup][/popup]