Meghalt Hans Stern a “drágakőkirály”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava

2007. október 27. Meghalt Hans Stern, a “színes drágakövek királya”, aki a brazil ékköveknek köszönhetően lett szegény németországi bevándorlóból a világ harmadik legnagyobb ékszerbirodalmának tulajdonosa.

A 85 éves Stern pénteken hunyt el Rio de Janeiróban, ahol már napok óta kórházban kezelték, de halálának pontos okát még nem hozták nyilvánosságra.

A németországi Essenben látta meg a napvilágot, családja a Kristályéjszaka néven ismert náci pogrom után Dél-Amerikába menekült. Stern 17 évesen érkezett Brazíliába, ahol valósággal beleszeretett a bőségesen fellelhető színes drágakövekbe.

Először a Cristab cégnek dolgozott, amely ásványok és drágakövek exportjával foglalkozott. Az országot lóháton járva megismerte a bányászokat, és nem utolsó sorban a turmalin, az ametiszt, a topáz és más féldrágakövek lelőhelyeit Minais Gerais szövetségi állam isten háta mögötti vidékein.

1945-ben alapította meg saját kereskedőcégét, a H. Sternt: az első Rio de Janeiró-i iroda megnyitásához a családi legenda szerint tangóharmonikája eladásából teremtette elő az indulótőkét.Jó érzékkel ismerte fel a brazil drágakövek piacra dobásában rejlő lehetőségeket akkor, amikor árusításuk még gyerekcipőben járt. A cégalapítás után 60 évvel a Tiffany és a Cartier után a világ harmadik legnagyobb ékszerkonszernjét irányította.

Ahogyan vállalatbirodalma terebélyesedett, elnyerve a vásárlók bizalmát és öregbítve hírnevét a piacon, Stern fiatal ékszerészek tucatjait képezte ki cége számára és nemzetközi színvonalúra emelte a brazil ékszerkereskedelmet. Ipanemában drágakőmúzeumot hozott létre, ahol a látogatók berendezett műhelyben ismerkedhetnek meg a csiszolással és egyéb megmunkálási folyamatokkal. Stern nevéhez fűződik Dél-Amerika első drágakő-laboratóriuma is 1958-ból.

Brazíliában 160 üzlet homlokzatán díszeleg a H. Stern márkanév. A cég 2003-ban jelent meg először a bázeli ékszer- és óravásáron, ekkor kezdte meg kiépíteni üzlethálózatát Európában, a Közel-Keleten és az Egyesült Államokban. Napjainkban 26 országban 170 üzlete működik franchise-rendszerben, többek között New Yorkban, Párizsban, Frankfurtban és Tel-Avivban találhatók meg ékszerszalonjai. A Stern-ékszerek olyan divatlapok hasábjain tündökölnek rendszeresen, mint az Elle, a Vogue és a Marie Claire.

A cég az 1980-as években állt elő az első olyan kollekcióval, amelynek tervezésébe Catherine Deneuve személyében bevontak egy filmcsillagot. Az ötlet óriási sikert aratott, ezért hasonló vállalkozások követték további film- és popsztárokkal. A Stern-ház válogatott ékszerei minden Oscar-díjátadáson ott tündökölnek a meghívott sztárokon.

[popup][/popup]