Meghalt az SS-hóhér -“nem lett volna szabad kiengedni a börtönből”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 14. 86 éves korában Berlin melletti otthonában meghalt Heinz Barth, a náci SS egyik hírhedt hóhéra. Az alhadnagy és emberei 1944 júniusában csaknem 650 embert öltek meg egy kis francia faluban. A vérengzést a franciák a barbár náci megszállás szimbólumaként tartják számon.

1944. június 10-én a Limoges melletti Oradour-sur-Glane-ben a “Birodalom” elnevezésű SS egység 642 civilt ölt meg. A férfiakat egy pajtába terelték és agyonlőtték, a nőket és csaknem 250 gyereket a templomba hajtották, majd rájuk gyújtották az épületet. Barth alhadnagyként, a 200 fős náci egység egyik vezetőjeként vett részt a tömegmészárlásban.

A háború után Barth hamis papírokkal az NSZK-ban élt, 1953-ban távollétében halálra ítélték. Végül lebukott és 1983-ban életfogytiglant kapott. 1997-ben egészségi állapotára tekintettel kiengedték.

Barth halálhíre kapcsán a kis francia település polgármestere azt mondta, kár, hogy nem előbb kapták el és egy ilyen súlyos bűnöket elkövető embert nem lett volna szabad kiengedni a börtönből.

Barth egykori felettesét, Heinz Lammerding tábornokot Franciaországban halálra ítélték, de Németország sosem adta ki, sőt el sem ítélték. Haláláig szállítmányozóként élt Nyugat-Németországban.

(Forrás: Hírszerző)

[popup][/popup]