Marc Chagall-kiállítás Zágrábban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: MTI

2007. december 29. Több mint mese címmel Marc Chagall (1887-1985) fehérorosz születésű francia festőművész 162 képe látható március 16-ig Zágrábban a felsővárosi múzeumban.

   
     

A XX. század egyik legnagyobb festőjének ez az első nagy életmű-kiállítása Horvátországban. A tárlatot három évig készítették elő, az anyagot a nizzai Marc Chagall Múzeum, a párizsi Georges Pompidou Központ és a Saint Paul de Vence-i Maeght Gyűjtemény adta kölcsön Zágrábnak.

Marina Viculin, a kiállítás kurátora azt mondta, hogy bár festményei meseszerűek, “Chagall nem szépít a dolgok valós állapotán”, képei három helyszínhez: szülőhelyéhez, Vityebszkhez, Párizshoz és a dél-franciaországi Vence-hoz köthetők – életének három korszakához.

Vityebszkben – ahol apja heringkereskedő volt – töltötte gyermekéveit, kilenc testvére közül ő volt a legidősebb. Párizsban érett felnőtté és művésszé, Vence-ban az időskorát töltötte.

A zágrábi Chagall-kiállítás értéke ötvenmillió euró (több mint 12,5 milliárd forint), ezért megerősítették a múzeum biztonsági rendszerét – adta hírül a horvát média.

[popup][/popup]