Már lát kivetnivalót a “hagyományőrzésben” a budakeszi igazgató

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 22. Lapunk cikke nyomán tegnap kezdte meg munkáját a székesfehérvári egyházmegye vizsgálóbizottsága a budakeszi Prohászka Ottokár katolikus gimnáziumban. Az internetes bemutatkozó oldalán – gyermekek társaságában, “jószívű SS-tisztként” aláírt fotóján – náci egyenruhában pózoló igazgatóhelyettes-történelemtanár magát – és igazgatója őt – azzal mentegette, hogy pusztán hagyományőrzésről volt szó.

Az elemi felháborodás nyomán a fenntartó egyházmegye azonnali vizsgálatot kezdeményezett. Amint azt lapunknak korábban Szalma István, a bizottság vezetője elmondta, az egyház csakis a holokauszt áldozataival azonosul.

  A Budakeszi Prohászka Ottokár gimnázium  
  A Budakeszi Prohászka Ottokár gimnázium épülete  

Az eljárás tegnap azzal kezdődött, hogy a munkatársát – négy napig – elszántan mentegető Kőrösiné Merkl Hilda igazgató azonnal felmentette beosztásából Kosaras Péter Ákost. A távirati iroda szerint ezt a pedagógus tudomásul is vette. A bizottság vezetője hangsúlyozta, a meghallgatásokat nagy körültekintéssel, emberséggel kell végezniük, hiszen folynak az érettségik, a gyermekeknek pedig további sorsuk múlhat a feszült helyzetben folyó eljáráson. Véleménye szerint a jövő hét elején pont kerülhet az eset végére. Az egyházmegyei főhatóság elnöke úgy fogalmazott, hogy aki az egyház álláspontjának betartására képtelen, annak vagy munkáltatójának “le kell vonni a konzekvenciákat”. Kosaras Péter Ákos, volt igazgatóhelyettes korábban azt nyilatkozta, hogy egy történelmi “játék” kedvéért viselte az egyenruhát.

A lapunkat megkereső szülők jó része azt az álláspontot képviseli, hogy Kosaras Péter Ákost történelemtanári beosztásából is el kell távolítani. Továbbá az ő náci “hagyományainak” ápolásáról, kirekesztő írásairól rég tudó, azt eltűrő, ellene fel nem lépő, beosztottját elvtelenül mentegető intézményvezetőnek is távoznia kell, ellenkező esetben jó néhányan kiíratják gyermeküket a katolikus gimnáziumból, illetve további eljárásokat kezdeményeznek. Amint fogalmaztak: különös, hogy az igazgató csak a vizsgálóbizottság megérkezésekor “jött rá”, valójában mit művel helyettese. Ezt pedig menthetetlen önmentő akciónak látják.

(Forrás: Népszava Online)

[popup][/popup]