Lukasenko belekötött Izraelbe – de nem érti, mi rosszat mondott

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2007. október 27. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök pénteken tagadta, hogy “antiszemita kijelentést” tett volna, amivel Izrael vádolja – közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya.

“Végül is Bobrujszk egy zsidó település volt, és a zsidók nem törődnek túl sokat azzal a hellyel, ahol élnek. Tessék elmenni Izraelbe, és megnézni, mi folyik ott” – jelentette ki Lukasenko elnök október 12-én egy sajtótájékoztatón az említett fehérorosz városban uralkodó siralmas állapotokat kommentálva.

E kijelentések ellen tiltakozott hivatalosan az izraeli külügyi tárca. A minisztériumba berendelték a fehérorosz nagykövetet, nyomatékosítandó a Lukasenko szavai elleni izraeli tiltakozást. “Ha valaki azt mondja, hogy antiszemitizmus van Fehéroroszországban, vagy elnyomjuk a muzulmánokat, ne higgyenek neki. Ezt Fehéroroszország ellenségei állítják, csak ők akarják megrágalmazni ezt a szent földet és ezt a szent népet” – jelentette ki Lukasenko az elnöki hivatal közleménye szerint.

“Országunk történelme szorosan kapcsolódik a zsidókhoz. Az orosz birodalomban a fehérorosz földek azokhoz tartoztak, amelyeken voltak zsidó települések, ezért itt annyira összekeveredtek az etnikai közösségek, hogy ostobaság lenne azt hinni, hogy a fehéroroszok zsidóellenesek lennének” – mondta jelentette ki a pénteki közlemény szerint Lukasenko, akit az Európai Unió és az Egyesült Államok hevesen bírál az emberi jogok fehéroroszországi helyzete miatt.

Fehéroroszországi zsidó jogvédő szervezetek figyelmeztettek az antiszemitizmus terjedésére és aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a országban szabadon kiadhatók antiszemita folyóiratok és könyvek, és zsidó temetőket gyaláznak meg.

A nácik összesen mintegy 800 ezer zsidót irtottak ki a II. világháború alatt a mai Fehéroroszország területén, majd az Izraelbe történt tömeges kivándorlás következtében az ország zsidó közösségének létszáma 28 ezer főre csökkent

[popup][/popup]