Lesz-e német kártérítés?

Írta: Sz. É. - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Két hónappal ezelőtt, januárban az Új Kelet című tel-avivi lapban nagy érdeklődést és reményt keltő közlemény jelent meg. Az Izraeli Rádió magyar adása az információt szó szerint beolvasta és magyarországi hallgatói kérésére többször megismételte. A közlemény szerint a német pénzügyminisztérium és a Zsidó Követelések Konferenciája (angol nevén Jewish Claims Conference ez képviselte eddig is együttesen s minden ügyben a meghurcoltakat, az elpusztítottak leszármazottak a német kormánynál) megállapodása alapján Bonn körülbelül egymilliárd dollár pótlólagos kártérítést fizet 1993 és 1999 között az érintetteknek. A jogosultak: a nácizmus azon kelet-európai áldozatai, akik korábban a kommunista rendszerek összeomlásáig nem, vagy csak korlátozott mértékű anyagi kárpótlást kaphattak az elszenvedett sérelmekért.

A közleményben szerepelt azonban a magyarországiakat érintő súlyos korlátozás, ezért a Szombat a Claims Conference frankfurti irodájához fordult felvilágosításért. Ott megerősítették, hogy azok a személyek, akik nem hagyták el eredeti ״lakországukat”, vagy oda visszatértek, nem jogosultak a havi 500 márka nyugdíjra.

Lapunk felkérésére a Magyar Rádió bonni tudósítója ugyancsak érdeklődött a frankfurti irodánál, s ott nem hivatalosan közölték, hogy újabb tárgyalások folynak a magyarországiak kárpótlása ügyében. Megállapodás még nincs, kárpótlás csak abban az esetben várható, ha a német iroda megállapodik a magyarországi képviseletet vállaló féllel.

Sz. É.

Címkék:1993-03

[popup][/popup]